Агри.БГ отива на гости в стопанството на Десислава Кабурова в село Мало Конаре, Пазарджишко.

"Здравейте и добре сте ми дошли. Много съм щастлива. За мен е голяма чест и привилегия, че днес сте мои гости. И съм много щастлива от факта, че имам възможността да представя на всички зрители моето семейство, стопанство и най-вече моето производство. 

Със съпруга ми Иван сме трето поколение земеделски производители и тази година нашето стопанство навършва 16 години, откакто сме го поели от нашите родители.

Стопанството ни е широкообхватно. Ние сме в два сектора - зърнено-житни култури, отглеждаме 5 000 дка земеделска земя. И нашата оранжерия в момента. Тя е по проект за развитие на селските райони. Ново поколение, с нови технологии и искам да спомена, че приоритетът в нашето стопанство е зеленчукопроизводството и по-специалното оранжерийното производство, с което се занимаваме вече доста години", каза Десислава Кабурова.

Оранжерията е създадена по нидерландския модел, като разполага и със сектор за разсадопроизводство. В комплекса има и манипулационна зала - там културите се сортират, палетират и чак тогава се изпращат към съответната хранителна верига, борса или тържище.

"В оранжерията произвеждаме единствено и само розов оранжериен домат с традиционен български вкус. Отглеждането е изцяло и само хидропонно, с което много се гордея и постигам наистина отлични резултати, като добиви, качество и вкус. Също така и отличен търговски вид", разясни тя.

Десислава избира хидропонното отглеждане на зеленчуци, тъй като следи световните тенденции и дигиталната еволюция в сектора.

"Всичко е благодарение на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Имаше момент, в който се отключи такъв програмен период и решихме с моя съпруг да участваме и да кандидатстваме. Оказа се, че отговаряме на абсолютно всички условия и бяхме одобрени, от което сме много щастливи, че имаме възможността и всичко това е реалност и работим доста активно на българския пазар", добави Десислава.

Младата дама е агроном по професия. За нея образованието и специализирането в дадена ниша, е ключово.

"Образованието ти дава сила, смелост и самочувствие как да знаеш, да се пребориш в труден момент с тежка ситуация и да се справиш по най-добрия и успешен начин. И по този начин ти ставаш успешен и конкурентоспособен на пазара", категорична е Десислава Кабурова.

Освен добре познат бранд на пазара, младото семейство развива и много силна социална дейност. 

В стопанство им работят целогодишно 21 работника, които са осигурени на постоянен трудов договор. 

"Идеята на нашето стопанство е да развием една социална дейност, т.е. да развием основен поминък в нашето село, защото наистина при нас няма туризъм, няма производство, няма нищо. Ние сме като едно основа, едно ядро, за създаване на работна ръка в нашето село. Да ви кажа честно много пъти са ми задавали въпроса как издържаш на напрежение, динамика и т.н, какво те кара да се движиш? 

Кара ме да се движа чувството на удовлетвореност сутрин, като се събудя - че мога да бъда полезна на моите работници, на моите хора, които разчитат на мен, вярват в мен, щастливи са с мен, защото ние сме едно цяло; ние сме едно голямо семейство", разясни младата дама.

Десислава Кабурова е носител на престижната награда Млад фермер на Европа за 2022 г. в Осмия конгрес на младите фермери, който ежегодно се провежда в Брюксел, Белгия. Именно тях тя съветва да не се отказват, а да пробват земеделската дейност, особено, ако я носят в сърцето си. 

От помощ при стартирането на бизнес може да им бъде Общата селскостопанска политика  (ОСП) на Европейския съюз.

"ОСП помага изключително много на младите фермери, които сега са решили да стартират своята земеделска дейност.

Бих ги посъветвала да кандидатстват, да пробват, да се борят, да мечтаят и да си следват мечтите. Не стават нещата толкова лесно, но аз си имам една поговорка, която винаги си я споменавам в труден момент. Тя е, че “капката пробиви камъка не с труд и със сила, а с постоянство”, заллючи Десислава Кабурова.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg