Десислава Кабурова спечели награда за „Най-добър проект за подобряване на селските райони“ за осъществяване на дейности, които допринасят за икономическото, екологичното и социално развитие на селските райони. Това стана по време на Осми конгрес на младите фермери, който се проведе в Брюксел, Белгия. 

ЕК одобри Стратегическия план на България за земеделие

Агри.БГ успя да улови емоцията на Десислава Кабурова след награждаването.

"Чувствам се изключително щастлива, доволна от себе си. От всичко това, което съм работила през годините, трудила, специализирала, както в България, така и в чужбина. Ето сега получих най-високата оценка за моя труд и съм много щастлива от себе си", каза тя.

Проектът, с който Десислава участва в състезанието, е свързан със семейната оранжерия.

"Основният акцент в проекта е хидропонно отглеждане на български оранжерийни домати. Ние не развиваме някакъв бизнес модел или бранд, а социална дейност. Ние създаваме една работна ръка в България, която поддържаме целогодишно", обясни тя.

В семейното им стопанство работят целогодишно 21 работника, които са осигурени на постоянен трудов договор. Въпреки трудностите, това, което задържа младите хора в сектора, е любовта към земята и работата им.

"Много е трудно, да. Това е факт е, не е за мързеливи хора. Иска си сутрин рано да станеш и да започнеш, та дори и късно да приключиш. Трябва да ти идва отвътре, аз не случайно казвам, че това е мое призвание и съм щастлива от това, което работя. Някак си не се виждам в друга светлина. Това си е моята професия. Само си пожелавам да съм жива и здрава, да продължавам да се боря, да се развивам в България. Децата ми да останат в България и един ден, ако те преценят сами за себе си, да унаследят бизнеса и да стане четвърто поколение Кабурови, но това времето ще го покаже", категорична е Десислава Кабурова.

Във всеки един бизнес има трудности, а за съжаление в земеделието, не е по-различно. Въпреки това Десислава остава оптимист. Ето какво пожелава тя за коледните и новогодишни празници на своите колеги.

"Пожелавам на всички добри цени, добри кампании, да бъдат живи и здрави, да останат в България, и да работят в земеделието. Фермерството е една благородна професия. Все пак ние създаваме храната на народа", каза Десислава Кабурова.