Часове след като Народното събрание гласува да отпадне забраната за внос на украинско зърно, на специален брифинг земеделски производители от всички сектори обявиха пред журналисти, че от понеделник започват протести в цялата страна.

"Взехме решение за провеждане на ефективни протестни действия, които ще стартират от понеделник. Те ще бъдат на възлови точки в цялата страна и ще бъдат насочени към София във вторник", каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. 

Исканията им са да се продължи забраната за внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна. 

"Народното събрание направи огромна услуга на земеделския сектор - обедини абсолютно всички браншове. Това до момента не се е случвало", каза Проданов. 

Организациите, които подкрепят протестите са общо 23. Към земеделските организации от секторите зърнопроизводство, животновъдство, овощарство, градинарство, пчеларство, тютюнопроизводство, се присъединяват още и Асоциацията на превозвачите на насипни товари, Българската асоциация на търговците на агротехника, Асоциацията на производителите и вносителите на агротехника и технологии в България. Протестът на производителите е подкрепен и от Марица Олио. 

"Протестите, които престоят със сигурност ще бъдат общи - на всички, които имат общо със земеделието. Надяваме се, че властимащите ще вземат предвид нашите искания и ще ги изпълнят иначе ние не можем да имаме развити земеделски сектори в България. Готови сме да отстояваме интересите на всички наши членове и на всички земеделски производители в България", заключи Илия Проданов.

Общо 5 са исканията на Инициативния комитет:

1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

Земеделският министър Кирил Вътев каза пред народните представители в четвъртък, 14 септември, че: "... в събота ще проведем среща с зърнопроизводителите, очакваме днес да ни представят техните притеснения и въпроси, за да получат коректни отговори. Да набележим програма за действие”, каза още Вътев. 

Организациите обаче, които започват ефективни протестни действия, обясниха, че никой не ги е канил на среща.

 

още - гледайте във видеото