След въвеждане на забраната за внос на четири украински земеделски стоки в засегнатите от безмитната търговия страни, ефектът за производителите е спорен, защото международните цени се сринаха. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

„Има раздвижване на търговията, но в негативен аспект, тъй като в момента цените падат, а пазарът се натиска изключително много с политически средства. Този процес е на европейско и световно ниво, и не се определя по никакъв начин от България“, така коментира пазарната ситуация за Агри.БГ фермерът Иван Балабанов, който обработва земеделски земи в района на Генерал Тошево. 

Той сподели, че при суровото слънчогледово масло цената всеки ден пада необяснимо, като в четвъртък е била 890 долара/т. В момента при 750 лв./т изкупна цена на слънчогледа, производителите отчитат по 40 лв./дка загуба, ако са имали среден добив 340 лв./дка.

Изобщо не се коментират случаите, в които стопаните прибират по 200 кг/дка, както се получава в Южна България. Не са за подценяване складовите разходи за зърното. За 1 000 тона слънчоглед, Балабанов е платил 42 000 лева за съхранение. 

Купувачи вече се намират, въпреки ниските нива, на които стават сделките със слънчоглед, тъй като преработвателите имат нужда от суровина, за да работят“, казва още стопанинът. Продължава и вносът от Украйна, понеже е разрешен импортът по предварително сключени договори.

В същото време преработвателите са притиснати от изключително ниската цена на суровото слънчогледово масло. При това положение те няма как да дадат повече на фермерите, тъй като борсовата стойност на техния краен продукт, преизчислена през долара е около 1500 лв./т, което е рекордно ниска цена.

Иван Балабанов: За съжаление войната не е само физическа в Украйна, тя е в световен мащаб и в момента се води на всички фронтове – икономически, военни, както и в земеделието.

Според Балабанов основната причина за масирания натиск върху цените е опасението, че животновъдите ще фалират, тъй като фуражите стават скъпи.

„Ние като зърнопроизводители нямаме нищо против да работим на цените, които бяха преди пандемията – около 550 лв./т. Тогава обаче един комбайн беше 550 000 – 600 000 лева, а сега същата машина е 1 млн. лева“, каза още той. 

Равносметката на фермера показва, че резервните части за техниката постоянно поскъпват, цените на семената и препаратите за растителна защита също са нагоре, като единственото нещо, което е поевтиняло са торовете. За пример той даде цената на семената царевица, които от 260 лева за чувал са станали 420 лева.

Евродепутат: Нужни са още мерки за защита на българските земеделци

„Освен, че всичко поскъпна много, когато инфлацията се вдигна чувствително, ние бяхме принудени да повишим и заплатите. От януари до септември миналата година имаме 30% индексация на работните заплати, защото реалната инфлация беше толкова и животът продължава да поскъпва“, споделя още Балабанов и дава пример със суровото мляко, което поевтиня до 50 ст./л при животновъдите, но кашкавалът не пада под 27 лв./кг. 

„Със свалянето на борсовите цени се цели да се озапти инфлацията и някой трябва да плати сметката. Заради фермерските протести от Полша до България, цената искат да е за наша сметка. И така ще стане - Източна Европа ще плати цената за жестовете от Западна Европа“, казва още земеделският стопанин.