Европейската пшеница от новата реколта 2023 г. се повиши миналата седмица с 15 евро за тон до 244 евро. Това е най-високата цена на житото от почти три седмици. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?


При царевицата има леко поскъпване през миналата седмица. Тук плюсът е само 4 евро на тон до 231 евро на тон. 
Преговорите по споразумението за зърното засега не са дали резултат, а резултатите от тях може да доведат до сериозни колебания в цените.

В същото време несигурността сред фермерите и търговците на зърно е все още много висока. Малко преди края на настоящата пазарна година се отчитат много високи запаси от старата реколта - не само в Източна Европа, но и в Германия, и Франция, съобщава agrarheute.com. Все по-трудно ставна тази стока да се реализира на пазара на приемливи цени, твърдят търговци.

Европейският износ на пшеница възлиза на 26,8 млн. тона към 30 април, според последните данни на Европейската комисия. Това е с поне 1,9 млн. тона повече, в сравнение със същата дата миналата година.

В същото време обаче на европейския пазар са влезли 9,4 млн. тона вносна пшеница, което е с 5,9 млн. тона повече от предходната година или почти три пъти повече. Това показва и огромния натиск на доставките на европейския пазар.

Най-големият самостоятелен европейски износител на пшеница е Франция с почти 9,2 млн. тона досега. Следват Румъния с 3,5 млн. тона и Германия с 3,1 млн. тона. Основните клиенти са Мароко, Алжир, Нигерия, Египет и Саудитска Арабия.

Европейският внос на царевица е малко под 23 млн. тона, в сравнение с 13,5 млн. тона миналата година. 12,8 млн. тона царевица са дошли в ЕС от Украйна и 7,9 млн. тона от Бразилия.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса след сделките от април за хлебна пшеница на 370 лв./тон и за царевица на 380 лв./тон, сега котировките останаха стабилни. Запазва се високата цена „продава“ на хлебна пшеница на 730 лв./тон, анонсите за продажба на фуражна пшеница са на 430 лв./тон, купувачите отговарят с 380 лв./тон. Царевицата се предлага на 440 лв./тон, а маслодаен слънчоглед се търси  на 690 – 700 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

Черноморският зърнен коридор все още не е потвърден

През миналата седмица в Москва и Истанбул се проведоха консултации по Споразумението за зърното, което изтича на 18 май. Има шансове за удължаване на зърнената сделка, която изтича на 18 май, каза говорителят на турския президент Ибрахим Калин, предаде агенция ТАСС в неделя.

От началото на зърнената сделка Украйна е изнесла над 29,4 млн. тона зърно, от които 9.52 млн. тона са отишли в Азия и 11.36 млн. тона в Европа. Най-големите вносители през този период са Китай, Испания, Турция, Италия и Холандия.