Ситуацията с украинското зърно на европейския пазар показа, че са нужни още мерки за справяне с кризата и защита на българските и европейските фермери.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Това стана ясно от думите на българския евродепутат Атидже Алиева-Вели по време на дебат, посветен на ситуацията на европейския пазар с навлизането на големи количества украински зърнени култури. Евродепутатите обсъдиха новите мерки, приети от Комисията за облекчаване на пазарния натиск върху селскостопанските производители в съседните на Украйна страни.

„Днес говорим за сектор зърно, но са засегнати и секторите мляко, месо, плодове и зеленчуци, мед. Българските производители, които получават най-ниските плащания в ЕС, настояват да знаят ще продължи ли наложената забрана. И още - ще се допълва ли тя с нови продукти, ще се гарантира ли и за напред засиления контрол за транзитно преминаване на тези продукти? Ще има ли адекватна финансова помощ за засегнатите земеделци? Защото вече обявената не е достатъчна. Българските и европейските земеделци трябва да получат подкрепата на Европа“, каза още българският евродепутат.

В рамките на дискусията, комисарят по земеделие, Януш Войчеховски посочи, че Европейската комисия е готова да оцени състоянието на пазара на ЕС и да въведе клаузата за сигурност и допълнителни подкрепящи мерки, ако това е необходимо. 

Междувременно по време на пленарен дебат с Комисията и шведското председателство на Съвета посветен на „Ролята на земеделските стопани за осигуряване на екологосъобразен преход и устойчив селскостопански сектор“, Атидже Алиева-Вели призова да евродепутати да не погубват надеждите на земеделците, във връзка със Зеления преход

Атидже Алиева-Вели: Въпросът е екзистенциален. Да бъде или да не бъде? Ще имаме ли успешен зелен преход с европейско земеделие, производство на храни, достойни доходи за земеделците и продоволствена сигурност на Европа, или зелените амбиции ще изоставят европейското земеделие и ще създадем нови зависимости? За чиста храна, чист въздух, чиста вода са нужни реалистично изпълними цели и адекватно финансиране.


„Земеделците изразиха готовност да бъдат част от зеления преход, но последните законодателни предложения на Комисията, ограниченото финансиране, високата инфлация, наслагващите се кризи, настройват все по-песимистично земеделците; нараства опасният тренд на анти-европейски настроения сред земеделската общност“, каза още тя.