Италианският фермер Джордж Елтер смята да съди Европейския съюз, обвинявайки го в пасивност в борбата с глобалните климатични промени, съобщава ТАСС, позовавайки се на италианската агенция ANSA.

Периодите на екстремно високи температури ще се запазят?

Със своя иск италианецът се опитва да защити бъдещето на своите деца, което по думите му се намира под заплаха поради климатичните промени. Джорджо Елтер настоява Брюксел да преразгледа своите задължения, насочени към намаляване на парниковите емисии до 2030 г. 

Надяваме се, че европейският съд ще изтълкува споразуменията на ЕС в полза на гражданите. Небивала жега, след която следват силни дъждове, град и истински урагани унищожават нашите реколти, казва фермерът. 

Топенето на ледниците се отразява негативно върху туристическия сектор, допълва той. 

Ние с това се изхранваме. Още сега ми е трудно да издържам семейството си, а какво ще стане в бъдеще, пита той. 

Юристи от обществени организации, поддържащи инициативата на фермера, не изключват съдебен иск да бъде подаден и срещу властите в Италия. Към иска по отношение на ЕС, по данни на ANSA, искат да се присъединят фермери от още четири европейски страни, а също така от Кения и Фиджи. 

Аномално горещото лято на Апенините тази година, последвало небивали зимни дъждове, метеоролозите определят като нагледна демонстрация на последствията от климатичните промени. Еколози смятат, че климатът в този регион винаги е бил по-мек.