12 ферми за кози, овце и крави в общините Балчик и Генерал Тошево са идентифицирани и описани в рамките на международния проект „Кажи сирене! Балканско сирене!“, партньор по който е местната инициативна група.

Сърбия спира износа си на мляко

Осем от тях са малки семейни ферми, които са съхранили местните традиции за ръчно производство на сирене и кашкавал. Те залагат на паша в екологично чист район и влагат в производството на сирене и кашкавал 100% истинско мляко.

Всяка ферма е съхранила своя традиционна рецепта, а за целите на проекта са избрани „сирена – посланици“, които ще бъдат включени в брандирането на балканския продукт.

Фамилните рецепти при производство на сирене и кашкавал са включени в „Маршрут на сиренето“ на територията на общините Балчик и Генерал Тошево.

Проучването на семейните животновъдни ферми е направено от Европейски институт по културен туризъм „ЕВРИКА“ по поръчка на МИГ. Резултатите са представени на хепънинг по проекта в Балчик от управителя на сдружението Красен Русев. В обследването на местните традиции в производството на мляко и млечни продукти са обхванати ферми за кози в селата Оброчище и Кардам, за овце в Росен и Секонос, за крави в Генерал Тошево и Кардам.

Идеята е не само да се идентифицират местните традиции и да се запазят, но и да се насочи вниманието на ресторантьорите от Северното Черноморие към домашното производство на сирене  и кашкавал. 

МИГ „Балчик – Генерал Тошево“ е партньор в Международния проект „Кажи сирене! Балканско сирене“, който се изпълнява съвместно с МИГ-ове от България и Румъния по проект, сключен през април 2021 г.