На 29 август изтече срокът за задържане на животни по схемите за обвързано подпомагане за Кампания 2022. След месец, от 5 до 31 октомври, започва доказване на реализация, като  документите трябва да са издадени в периода от 1 октомври 2021 г. до 30 септември 2022 г. 

Предложение: Да се подпомагат животни от всички възрасти

Заради многократно повишените разходи обаче стопани едвам изчакаха срока за задържане, за да продават животни. Заради едномесечния блокаж на ВетИС известно време продажбата се правеше само на хартия. Добрата новина, че информационната система на БАБХ отново е достъпна за ползвателите, дойде на 1 септември и движението на животните вече се отразява и електронно.

Опасенията, че стадата масово намаляват, се потвърждават и от анкета във Фейсбук група за месодайно говедовъдство. На въпроса дали планирате промени в бройките крави майки и юници, 36% от общо 111 участници отговарят, че намаляват стадото. 

Техни колеги, които възнамеряват да направят точно обратното, да увеличат животните, са 25%. Запазване на статуквото избират 22% от гласувалите стопани, а тези, които са изгубили всякаква надежда и ликвидират цялото стадо, са 15%.

Междувременно продължава инициативата животновъди сами да подават информация и да публикуват актуални цени при сделки с живи животни. Тяхната статистика няма претенциите да е официална, нито да служи като финансов съвет, а да ориентира фермерите в пазарната обстановка. Информация за сключени сделки за месец септември може да подадете ТУК.

АКТУАЛНИ ЦЕНИ У НАС ПРИ СДЕЛКИ С ЖИВИ ЖИВОТНИ ЗА АВГУСТ 2022