Броени дни остават до 16-ото издание на Национално животновъдно изложение Сливен, което тази година ще се проведе на 16 и 17 септември, съобщават от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ). Събитието ще се състои в изложбения център край разклона за село Мечкарево.

Планирате ли промени в стадото след периода на задържане?

След двугодишно прекъсване заради пандемията изложението се завръща, за да събере на едно място селекционери и собственици на различни видове и породи животни. Те демонстрират богатото биологичното разнообразие на страната ни и достиженията на селекцията, провеждана от развъдните организации в областта на говедовъдството, овцевъдството, козевъдството и коневъдството.

По традиция участие ще вземат над 30 развъдни организации. Очаква се тази година животните заедно със съпътстващия животновъден пазар да надхвърлят 700 броя. 

Сред тях ще бъдат и 8 породи коне, допълват от Национална асоциация по коневъдство. Това са Източнобългарски кон, Дунавски кон, Плевенски кон, Хафлингер, Рисиста порода, Читокръвна английска порода, Арабска Шагия и забележителната Ахал-Теке. Организаторите напомнят, че представените животни трябва да бъдат в отлично здраве и перфектен изложбен външен вид.