Европейската реколта от картофи ще бъде по-голяма от миналата година поради увеличаването на площта за отглеждане. За баланс на търсенето и предлагането обаче не може и да става дума. Той зависи от текущите цени на свободно търгуваните картофи и по-нататъшното развитие на цените,  информира farmer.pl.

Сигнал: Още няма de minimis за картофите

На фона на по-богатата реколта е отчетен по-нисък среден добив на картофи. Той е малко под средното ниво за последните 5 години, но по-висок спрямо година по-рано.

В сравнение с предходната година общата реколта за петте най-важни страни производителки в ЕС - а именно Германия, Франция, Великобритания, Белгия и Холандия - се оценява на 27,9 милиона тона. Миналата година производителите на картофи са събрали само 27,1 милиона тона - т.е. с 800 хиляди тона по-малко, но дори тези картофи все още не са изразходвани.

Според Асоциацията на производителите на картофи от Северозападна Европа (NEPG) площите с картофи в Германия са се увеличи с 2%, а производството на трапезни картофи – със 7%.

Междувременно у нас се очертава една много тежка зима за картофопроизводителите. Това става ясно от думите на председателя на Национална асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков, който изтъква като основна причина срива на туристическия сезон.

По оперативни данни на аграрното министерство реколтираните площи с тази култура са с 16,8% по-малко от миналогодишните, но средният добив от декар се е увеличил с 19,1%. Към 10 септември произведеното количество у нас е 86 297 от 5 347 ха реколтирани площи.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

De minimis: Започна плащането за плодове, зеленчуци, рози и лозя

Три държави произвеждат 45% от картофите на света

Агропрогноза: Земята е жадна, но дъжд не идва