През следващите 7 дни температурите ще бъдат над климатичните норми. Вероятност за превалявания има на отделни места в южните райони, но те ще бъдат без стопанско значение, прогнозира агрометеорологът Дукена Жолева.

Агропрогноза за септември: Къде има надежда за дъжд?

Сушата в по-голямата част от страната, която продължава и в края на лятото, ще бъде сериозен проблем при дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица и зимни житни култури. 

Изключения има на отделни места в Североизточна България, като Шумен, Разград, Русе и Силистра. Падналите локални валежи там в средата на първото десетдневие на септември подобриха състоянието на почвата в горните слоеве и условията за провеждане на сезонните почвообработки.

НИМХ: През следващите 7 дни по-голямата част от късните пролетни култури ще приключат развитието си. 

При късните хибриди царевица, отглеждани при поливни условия, ще преобладава восъчна зрелост. 

При ориза ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. Фаза узряване ще протича при памука и фъстъците

По-късните винени сортове грозде ще встъпят във физиологична зрелост по-рано от обичайното. 

НИМХ: Прогнозираното слънчево и топло за сезона време е предпоставка за повече захари в гроздето и плодовете на по-късните сортове овошки.

През периода условията ще бъдат подходящи за приключване на жътвата на слънчогледа, за освобождаване на площите от късните окопни култури, като царевица, картофи, захарно цвекло, моркови, както за прибиране на узрялата зеленчукова и плодова реколта.

До края на второто десетдневие на септември е оптималния агротехнически срок за сеитбата на зимната рапица, припомнят от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

 

Вижте тридневната агропрогноза в нашата специализирана рубрика за времето.