Очертава се една много тежка зима за картофопроизводителите, прогнозира председателят на Национална асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков, като изтъква срива на туристическия сезон като основна причина за това.

Сигнал: Още няма de minimis за картофите

На фона на намаленото търсене заради коронавируса, който сериозно удари хотелите и ресторантите - основните потребител на картофи, културата тази година отчита висока добивност и качество.

По оперативни данни на аграрното министерство реколтираните площи с тази култура са с 16,8% по-малко от миналогодишните, но средният добив от декар се е увеличил с 19,1%. Към 10 септември произведеното количество у нас е 86 297 от 5 347 ха реколтирани площи.

По-високият добив компенсира намалението на реколтираните площи, в резултат на което събраните количества са близки до нивата от година по-рано, пише в агростатистическия анализ.

Добивите тази година са добри, потвърждава председателят на Национална асоциация на картофопроизводителите.

"С изключени на една малка част в Самоковско, където валя доста интензивно през юни, произодството е добро тази година. Част от колегите, които не спазиха препоръките на агрономите да предпазят насажденията от бактериози, мани и подобни, нямат добра реколта", поясниТодор Джиков.

По традиция едни от най-многобройните площи с картофи се сеят в Трънско. По данни на Областна дирекция „Земеделие“ тази година те са с 415 дка по-малко. Реколтирани са около 27% от площите. Полученият добив до момента е 4 800 т при 4 000 кг среден добив от декар, който е най-високият в региона. Радомирските стопани са прибрали около 14% от продукцията, общият им добив е 560 т, а средният - 2000 кг. Същият е и в Брезнишко при събрани 50 тона от продукцията.

Но точно стопанин от Трънско с над 1000 дка картофи сподели, че положението е трагично и цената приближава 25 ст./кг без ДДС, разказва Джиков.

Тодор Джиков: „За наше съжаление, така е в цяла Европа – високи до нормални добиви, в същото време над 70% от пазара не функционира поради провала на туристическия сезон. Изключителен е натискът върху цената на картофите. Отвсякъде в момента у нас има картофи – румънски, полски, немски, български. Цената буквално се срива всяка седмица. Голяма част от нас насипват.

Търсят се складове за съхранение и се чакат по-добри времена. За съжаление, такива не виждаме при задаващата се опасност от нова вълна на COVID-19, с новите мерки в Испания, Франция, Гърция. На пазарите в Европа ситуацията е идентична – 4 евро цента е в Полша, в Германия гони 7 евро цента. И това е ситуацията преди да е започнало масовото предаване. Там реколтата се събира през септември и октомври, аклиматизира се в кооперативите им и в края на октомври започва голямото предлагане. Тогава ще е страшно вече.“