Картофопроизводителите още нямат изплатени суми по de minimis, сигнализира председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков.

Още над 2,7 млн. лева тръгнаха към биопроизводителите по мярка 11

На 16 септември ДФ „Земеделие“ (ДФЗ) обяви, че са изплатени дължимите по схемата суми на 7252 земеделски стопани, а други 3 200  ще получат плащане след извършване на административни проверки.

Тодор Джиков сподели пред Агри.БГ, че неизплатените суми били оправдани от ведомството с липсата на списъци от Българска агенция по безопастност на храните (БАБХ). Това означава, че картофопроизводителите явно попадат в графата със заявленията, по които още текат административни проверки. Но браншовият представител не е съгласен с това твърдение.

Тодор Джиков: Отговорът, че липсват регистри от БАБХ, е неиздържан, защото тези списъци, изготвени от Агенцията, ние сме ги предоставили при заявяването на помощта. Те са задължително условие за кандидатстване по de minimis. Признаваха ни по списъците на ОДБХ по 40 лв."

"Как така липсват тези списъци, като по тях подавахме заявления?", пита риторично Тодор Джиков.

Председателят на Асоциацията на картофопроизводителите уточни, че няма обещан срок за пускане на плащанията по de minimis. Той припомни, че като представители на 80% от картофопроизводството у нас те са поискали от Министерството на земеделието да се изпатят суми само на стопаните, притежаващи нужния по закон фитосанитарен номер в БАБХ, но това не се е приело.

Картофопроизводителите, които са регистрирани в БАБХ, както е по регламент, ще получат по 40 лв./дка, а останалите по 15 лв./дка. 

Тодор Джиков: „Ние искахме само тези, които сме регистрирани, да получим суми по de minimis. Съгласно Регламент 2000, Закона на ЕС, Закона за защита на растенията и Наредба 8 за фитосанитарния контрол, картофите попадат в един списък на ЕС за преносители на карантинни заболявания. Мониторингът, контролът на площите и движението на семената трябва да са изключително сериозни. 

Абсолютно задължително е картофопроизводителите да се регистрират първоначално и след това всяка година да се пререгистрират в Областните дирекции на БАБХ, където се внасят документи за сертифицирани посеви и се посочват площите, подлежащи на контрол. Само когато инспекторите преценят, че производството е за лична консумация, не се налага този отчет.

По закон, когато продаваш картофи, си задължен да разполагаш и предоставиш на търговеца фитосанитарния си номер. Ако се открие нещо в картофа, така се стига до източника.

Как тогава, когато има задължение за получаване на обвързано подпомагане да се докаже продукция от 2 тона на декар, някои нарушават закона, продавайки без този фитосанитарен номер?"

Важно уточнение е, че този контрол и нужни лабораторни изследвания се заплащат. Тодор Джиков споделя, че разходите му за това само в неговото стопанство тази година са 2000 лв.