Августовската гореща вълна намали значително перспективите за добива на царевица и картофи в цяла Европа. На равнището на ЕС прогнозите за добив на почти всички летни култури са ревизирани надолу. В сравнение с отчетените през юли очаквания за добив, летните култури във Франция, Румъния, България, Германия, страните от Бенелюкс и Полша претърпяха най-силни корекции към понижаване. Само прогнозата за добив на соя беше преразгледана нагоре, тъй като условията в Северна Италия и Унгария бяха много благоприятни. Това научаваме от месечния доклад на Европейската агенция за мониторинг на културите (MARS), пише agrarheute.com.

Без санкции за непоникнали междинни култури заради сушата

Заради липсата на дъжд в началото на юли големи части от Западна и Централна Европа бяха засегнати. В края на месеца температурите в тези региони сериозно се покачиха, а през първата половина на август беше регистрирана гореща вълна, която продължи от 7 до 10 последователни дни с температури над 30 градуса по Целзий.

Комбинацията от ограничено водоснабдяване и високи температури имаше много негативен ефект върху летните култури. Резултатът е значително намаляване на добивите. Най-засегнати бяха Северна Франция, страните от Бенелюкс и Северна Германия. Продължителното сухо време и високите температури намалиха влажността на почвата и нарушиха потенциала за добив. В посочените региони главно се отглеждат картофи, царевица за зърно и силажна царевица.

Голям дефицит на дъжд бе регистриран в регионите от Полша до Южна Литва и до Южна Русия, включително по-голямата част от Украйна. Там обаче последствията от сушата през юли бяха смекчени от обилните валежи, паднали месец по-рано. За по-малкото щети допринесоха и по-ниските температури през отчетния период. В момента влагата в почвата е много ниска и се очакват отрицателни ефекти, тъй като дъждове не се задават.

Германия: Твърде сухо е почти навсякъде

В Германия първата гореща вълна през лятото бе отчетена в началото на август. Максималните температури достигнаха над 35 градуса по Целзий.

В Долна Саксония, Шлезвиг-Холщайн и Мекленбург-Западна Померания през юли имаше достатъчно валежи, но на юг дефицитът на дъжд беше значителен. Този модел се промени леко през август. В частност Саарланд, Рейнланд-Пфалц, Хесен и Саксония сега изпитват много тежък дефицит на дъжд. Жътвата на зимната пшеница, зимния ечемик и рапицата в Германия вече приключи.

Зърно: Колко сме внесли и изнесли през пазарната 2019/20 г.?

Постоянната липса на вода в повечето региони на Германия алармира за ясен проблем за царевицата със зърно и силаж, както и за картофите и захарното цвекло. В резултат на това MARS понижи прогнозите за добивите на тези култури. Към днешна дата те все още са над разочароващото ниво от предходната година.

Франция: Прогнозите за добива паднаха до 10-годишно дъно

През отчетния период във Франция бе регистриран голям дефицит на валежи. Малкото дъжд, паднал в началото на август, не донесе облекчение на фермерите.

В течение на август повечето региони преживяха много бурно време и в някои случаи значителни валежи. От края на юли температурите значително се покачиха, а през първата половина на август имаше гореща вълна. Високите температури предизвикаха повишено изпарение и изложиха летните култури на значителен воден стрес.

Прогнозите за добив на летни култури са ревизирани надолу в сравнение с миналия месец и са близо до най-ниските добиви за последните 10 години.

Полша: Летните култури са в добро състояние

В Полша умерените температури, съчетани с обилни валежи, смекчиха негативните ефекти от дефицита на валежи върху летните култури. Прибирането на реколтата от зимно и пролетно зърно се забави в сравнение с предходната година поради влажните условия.  Полевите доклади показват задоволителни добиви и качество на зърното.

За да се постигнат задоволителни добиви от царевица и кореноплодни култури, в следващите месеци е желателно да падне повече дъжд. Прогнозите за добива на царевица и захарно цвекло в Полша бяха леко намалени от MARS.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жътвата на слънчоглед върви при среден добив от 132 кг/дка

Борси: Цените на зърното вървят към изравняване

Пшеница: Как се променя картата на световната търговия