През последните седмици европейските пазари на агнешко месо останаха силни. Въпреки че цените варираха в различните държави членки, те вървяха нагоре, съобщава Националната селскостопанска камара (NAK), цитирана от Agrarszektor.hu.

Бъдещето има нужда от крави със специална дресировка

Междувременно износът на Обединеното кралство за ЕС-27 намаля значително. Според официални данни, предоставени от Европейската комисия, производството на агнешко месо в ЕС-27 + Обединеното кралство е спаднало с 3,4% през първите четири месеца на 2020 г. в сравнение със същия период на миналата година.

Комисията прогнозира, че тази година се очаква 5% спад в производството на агнешко месо. Независимо от това Европейската комисия оцени нивото на самодостатъчност на агнешко месо в ЕС на 95% тази година, най-високото от много години насам.

Мюсюлманският фестивал Курбан байрам в края на месеца засили търсенето на пазара в цяла Европа. Това има стимулиращ ефект, който ще отслабне през август.

В някои страни търсенето на агнешко месо се засилва и от факта, че са регистрирани масови инфекции с COVID-19 в предприятия за преработка на месо в Германия и на други места.

Цени

Средната цена на агнетата в ЕС скочи до 588,32 евро за 100 кг. Това е най-високото ниво, регистрирано през 2020 г. То е с почти 17% по-високо от цената, регистрирана за същия период на миналата година. Очаква се обаче цените да започнат да падат от август.

Цените нараснаха в Италия (+ 2,2%), Ирландия (+ 1,9%) и Испания (+ 0,8%), докато в Полша (-3,9%) и Германия (- 3,5%) имаше спад.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Голям ръст в произведеното месо от животновъдни стопанства

Фермер: Пасищното месодайно животновъдство е запълнена ниша

Оптимистична прогноза за земеделския сектор