Одитен екип на Европейската комисия ще извърши проверка на биологичното производство и системите за контрол в сектор у нас от 19 ноември. 

Чакаме одит по мярка 11

Директорът на дирекция „Биологично производство” в земеделското министерство Слави Кралев съобщи това по време на конференция, организирана от Българска асоциация „Биопродукти” (БАБ) в София.

Секторът активно се готви за проверката. Една от системите, които ще бъдат проверявани, е новият електронен регистър на биопроизводителите. Той заработи от 4 септември и в него вече има над 5600 записа от контролиращите фирми, като това са над 80% от всички.

Резултатите от одита са от решаващо значение за насочването на допълнителен бюджет от около 40 млн. евро по мярка 11 от ПРСР.

Тази информация беше представена пред форума от зам.-министъра на земеделието Чавдар Маринов. В стария регистър на биопроизводителите фигурират 6216 производители, 228 преработватели и 132 търговци в биологичното направление.

Във връзка с предстоящия одит още преди 19 ноември земеделското министерство ще публикува за обществено обсъждане проект за промени в действащата Наредба 5 за сектора в частта й за контрола и санкциите.