В списъка с получателите на субсидии за биологично производство първите 20 фирми са взели общо 30-40% от всички пари за подпомагане на сектора и около 50 млн. евро за последните пет години, съобщи Албена Симеонова, председател на Българска асоциация „Биопродукти” по време на конференция, посветена на доверието към биологичната продукция.

Чакаме одит по мярка 11


Представителите на бранша отчетоха като успех, че след проведените протести през пролетта и назначаването на ресорен зам.-министър министерството за първи път тази година е извършило проверки в сектора.


„Направените проверки са 66 след анализ на риска. Избрани са производители главно със заявени култури пшеница, рапица, кориандър, резене и други, при които в графата за добив е отбелязан нулев добив”, обясни зам.-министър Чавдар Маринов.


След изследването на взетите проби се е оказало, че в 14 случая продукцията не отговаря не само на изискванията за чистота на биологичното производство, но даже и на критериите за конвенционалните храни. Това значи, че такава продукция изобщо не бива да се продава на пазара. 

Фермер: Мярка 11 е един опорочен кръг


„В ДФЗ е изпратена информация за тези производители, за да им бъдат спрени субсидиите”, отбеляза зам.-министърът.


Участниците в конференцията настояха в такива случаи министерството да отнема разрешителните на контролиращите организации, които са допуснали източване на субсидии и евентуално предлагане на некачествена продукция като произведена по биологичен способ.