След пролет и лято, прекарани в условия на въвеждане и отпадане на ограничения, европейците из целия континент се надяват, че всеки нов сезон ще ги върне най-накрая към нормалния живот. Същата тежка задача лежи и върху тази есен.

Агропрогноза за септември: Къде има надежда за дъжд?

Докато всяка една прогноза за развитието на пандемията от коронавирус си остава предположение, метеоролозите от AccuWeather могат да хвърлят светлина върху климатичните промени, които се очаква да настъпят през есенните месеци. На места по нашите географски ширини се очертават зимни условия в средата на новия сезон.

Сушата обхвана много региони през това лято, но за щастие дъждът и по-хладното време са на път. На първо място, синоптиците прогнозират сезонът на атлантическите бури да повлияе на Стария континент в различни форми – от леки ветрове до силни пориви, от краткотрайни дъждове до големи наводнения. Испания, Португалия и Франция може да извлекат ползи от дъждовните бури след продължителната лятна суша.

През втората половина на сезона дъждовното време ще бъде последвано от силно ветровити дни, особено във Франция и Португалия и по-слабо в Германия. Вятърните бури ще повишат риска от щети по дърветата, прекъсване на електрозахранването и наводнения.

Ще бъде топло и сухо до средата на есента

Преходът от лято към есен за много европейци ще остане незабележим, тъй като високите температури ще се задържат до края на септември в западните и централните части на континента. В Испания първата половина на есента ще бъде гореща и суха. Няма да са изненада дни с 32 градуса температура на въздуха за градове като Париж, Франкфурт, Люксембург, Кьолн и Берлин.

Прогнозата за топло време през първата половина на есента не означава, че тя ще бъде абсолютно суха. В Ирландия и Обединеното кралство се очакват температури и валежи над средното ниво.

Дъждове, ранен снеговалеж и пожари

Това лято жегата и сухото време бяха усетени в почти цяла Европа. Дъждовете през пролетта, които провокираха тревоги с обилността си, може да се завърнат през есента на Иберийския полуостров. Преди есенните бури ще има период на висок риск от горски пожари.

В Централна и Югоизточна Европа смяната на топлото с по-хладно и дъждовно време в средата на сезона ще доведе зимни условия на някои места. Очакват се бури и понижаване на температурите. Това може да доведе до снеговалежи над средното в горните части на ски курортите, което е предпоставка за по-ранен старт на ски сезона.

Ако се натрупа снежна покривка във вътрешните райони на Балканите, може да бъдат нанесени значителни щети, в случай че листата на дърветата още не са опадали.

С настъпването на по-сухия период в Северна Европа заплахата от студени вълни в Полша, Германия и източната част на Франция ще се увеличи. Това може да доведе до малко по-ниски температури от нормалното в Германия, Полша, Прибалтийските страни и Северна Украйна.

Навлизането на студения вятър ще създаде зимни условия в някои райони. С това шансовете за сняг ще се увеличат в Полша, Беларус, Украйна и други страни. Не се очакват свръхвалежи, но може да има няколко дни с леки снежни бури.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ужасната реколта от рапица в Европа ще доведе до дефицит

Заради сушата: Земеделци от Каварна със зов за помощ!

Къде изсъхнаха надеждите за пролетниците?