Не се оправдаха надеждите пролетниците да компенсират загубите от есенниците, заяви пред Агри.БГ Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Костадинов: Работим за отмяна на санкции и данъчни облекчения заради сушата

Жътвата на царевицата и слънчогледа в много райони на страната започна по-рано и продължава с притеснения за ниските добиви. Продължава и сушата, която е основната причина за тежката година в сектор „Зърнопроизводство“, споделя браншовият представител.

В Добруджа още няма дъжд. Около морето паднаха 10 литра, което е нищо, защото от два месеца не е валяло там, информира Костадинов. 

По думите му в Добричка област се жънат от 50 кг/дка до180 кг/дка слънчоглед в различните райони, спрямо това къде и колко дъжд е падал.

При царевицата добивите са от 0 кг/дка до 250 кг/дка, споделя председателят на НАЗ. 

Тежката и продължителна суша засегна реколтата не само в Добруджа, но и в регионите на Сливен, Ямбол, Карнобат, Бургас, където също отчитат ниски добиви при пролетниците. 

Жътвата на слънчогледа в Бургаска област започна преди десетина дни. Добивите са между 100 кг/дка и 200 кг/дка, сподели пред Агри.БГ Илия Проданов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Жътвата на царевицата в района още не е започнала, добави зърнопроизводителят.

По данни на аграрното ведомство към 13 август, средният добив от слънчогледа на този етап е 132 кг/ дка, а при царевицата за зърно– 422 кг/дка.

По-добри резултати се очакват и отчитат в регионите, където паднаха валежи  - Велико Търново, Ловешко, Плевенско и Врачанско. В Пазарджишко стопаните също прогнозират добра за региона реколта. Иван Кабуров, зърнопроизводител от областта, споделя пред Агри.БГ, че въпреки липсата на дъжд, спрямо други години, пролетниците се развиват добре.

Иван Кабуров: Очакваните добиви при слънчогледа са от 250 кг/дка до 300 кг/дка, което си е традиционния добив за нашия район. При нас няма черноземи, няма богати почви, това ни е стандартната реколта.

Има места, които са по-пясъчни, започнахме да ги жънем - самите стебла са изсъхнали, но след като разчопкаме слънчогледа, вътре се усеща, че не е узрял – още е зелен и влажността е висока. Ще изчакаме още поне една седмица до масовата жътва.

Иван Камбуров: Според мен има много голям пазарен интерес към слънчогледа.

Обадиха ми се поне пет души днес. На фона на ниските добиви в Северна България, голямото търсене и малкото предлагане, смятам, че тази година цената на слънчогледа ще бъде висока."

По думите на зърнопроизводителя жътвата на царевицата ще започне към края на септември в Пазарджишко, където площите не са много, но очакванията са добивите да са добри.