Сушата и дъждът променят картата на глобалната търговия с пшеница. Екстремните атмосферни влияния влошиха реколтата в Европейския съюз (ЕС), докато на други места по света се отчитат рекорди, коментират от Bloomberg.

Зърно: Колко сме внесли и изнесли през пазарната 2019/20 г.?

Миналата година ЕС изпревари Русия като най-голям износител на зърно, този сезон обаче той ще падне до трето място, след като суши и наводнения провалиха реколтата. Съвсем различна е ситуацията за други ключови доставчици – очаква се Канада да достигне рекордни продажби, Австралия да изнесе най-много от четири години насам, а Русия да си върне първото място, както твърди Американското министерство на земеделието (USDA).

Прогнозите са австралийските и руските доставки да се увеличават, докато тези от ЕС намаляват. Ето обобщена картина на това, какво се случва по страни.

Австралия

Пазарът гледа към Австралия, която да запълни празнината, оставена от ЕС, казват от Рабобанк. През юни правителството прогнозира, че продукцията ще нарасне с 76% до 26,7 млн. тона, тъй като дъждовете подпомогнаха културите след години на суша, а фермерите преминаха от ечемик на пшеница заради проблемите с ключовия купувач Китай.

Производството може дори да достигне 30 млн. тона, заявиха от IKON Commodities. Това ще помогне на австралийската пшеница да си възвърне позициите в Югоизточна Азия.

Русия

Анализаторите непрекъснато повишават оценките на производството, като се очаква реколтата да бъде втората по големина в Русия досега. Страната продава на повече от 100 нации и доминира на ключовия египетски пазар, където успява да държи румънското и френското зърно настрана.

Северна Америка

Според USDA реколтата на Канада е в най-високия си период, а доставките ще бият рекорда от началото на 90-те години и ще се конкурират с австралийското зърно в Югоизточна Азия, твърди Strategie Grains. Слабият долар може да стимулира продажбите и износа на американска пшеница за Китай. Като цяло доставките от САЩ, макар и с лека промяна спрямо миналата година, вероятно ще надминат тези от ЕС през този сезон.

Европейски съюз

Най-добрият производител в региона Франция все още доставя на основни пазари като Алжир и Китай, който се наложи като основен клиент през миналия сезон. Все пак френският износ може да спадне наполовина заради лоши добиви. По-добрите реколти в Полша и балтийските държави обаче могат да компенсират недостига на ЕС.