Климатичните особености тази година – студена пролет и трайна суша, не подминаха и лозарите. В навечерието на сезона по беритбата на гроздето стопани от най-засегнатите региони в страната алармират, че добивите тази година ще са драстично по-ниски

De minimis: Кандидатстват производители на плодове, зеленчуци, роза и лозя

В Свиленградско повече от два месеца не е имало валежи със стопанско значение и фермерите са категорични, че на този етап вече може да се говори за понижаване на добива от всяка земеделска култура с около 30 % от очакваното. Най-засегнати от продължителната суша са лозята и нивите със слънчоглед. 

Гроздето е започнало да съхне, още преди да е узряло. Салкъмите не могат да се налеят и зърната остават малки. 

Лозарите в района очакват наполовина по-слаба реколта в сравнение с предишни по-благоприятни години. 

„В момента берем ранните десертни сортове. Не стига, че добивите са много по-ниски, а и интересът на купувачите не е голям. Заради слабия летен сезон по курортите търговците вземат в пъти по-малко грозде. Други години на ден сме карали по 4 тона за морските градове и София, а сега едва по тон – два“, споделят лозари пред регионалната медия "Старият мост".

Те очакват положението с винените сортове да е още по-плачевно и откъм качество на реколтата, и откъм търговски интерес.

Край Каварна лозовите масиви на Десислав Костов също са засегнати от невижданата суша. Въпреки че изградените му системи за поливане и наторяване са го спасили от сериозни поражения, лозарят споделя, че също очаква по-ниски добиви, но не и така лоши както миналогодишните.

Десислав Костов: "При червените гроздове наблюдаваме по-малко чепки, което ни навява на мисълта, че това се дължи на студените май и юни, когато трябваше лозята да са във фаза опрашване и цъфтеж. 

Започваме гроздобера със свити сърца, защото неизвестността е голяма. Винпромите обявиха, както и миналата година, че няма да купуват.

Относно реализирането на пазара на моята продукция, аз нямам притеснения, но имам такива за цената, на която ще бъде реализирана. Себестойността на един килограм грозде е 50 стотинки, всяка цена под тази е загуба. Нашето бране се извършва ръчно, ангажира се огромен поток от работна ръка, което също вдига себестойността.

Дано държавата да продължи с конкретните мерки и да успее да се справи с вноса, най-вече с този от Румъния.

Красимир Патишанов, член на управителния съвет на Тракийската лозаро-винарска камара, споделя пред Агри.БГ, че лозовите масиви в Пловдивско също са засегнати от сушата. Повече от месец няма валежи със стопанско значение в района, а лозарите още таят надежди за дъжд, макар и позакъснял.

Красимир Паришанов: „За разлика от Западна България при нас вече сериозно се усеща сушата. В рамките на нормалното се движи зреенето на гроздовете, но прогнозите ни са за добиви малко под средните за съответния сорт. Традиционно тук се отглеждат и получават най-добри резултати от червените сортове. Имаме все още шансове за една добра реколта като количество и качество, но с внимание следим динамичната ситуация на пазара.

Вследствие на пандемията износите почти са спрели или са силно редуцирани. Имаме отменени поръчки към Япония, Китай и забавени към Европа.

Положението е доста сериозно и няма как изключително свитият пазар на вино да не се отрази и на пазара на винено грозде.“