Първият за годината фермерски пазар „Пендара“ ще се проведе тази събота, 11 януари, от 10 до 16 часа на Женски пазар в София.

Постоянен фермерски пазар се настанява в Централни хали

Вече три месеца Женски пазар е домакин на събитието, а в пространството между улиците „Симеон“ и „Кирил и Методий” могат да бъдат открити стоки на повече от 50 родни производители. Сред традиционните изложители на Фермерски пазар „Пендара“ са ферми за плодове и зеленчуци, производители на мляко и месни продукти. Те ще бъдат изложени в три продуктови зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“. 

“Пендара” е изцяло нов модел на фермерски пазар, който подкрепя стартиращи малки фермери и занаятчии, но също така се фокусира върху националното ни гастрономическо наследство, представяйки храни чрез кулинарни щандове, демонстрации и дегустации на шеф готвачи, ресторанти и заведения.

Тази година фокусът на фермерския пазар ще е върху нови и иновативни производства. Ще се продължи и традицията на кулинарните състезания, като първото отбелязано е на 25 януари, събота за „най-традиционната домаша супа“.