За пета поредна година се прави свободна размяна на семена в рамките на Фермерски пазар – Варна. Срещата е запланувана на 1 февруари от 11:00 часа във Varna Mall, ниво -2. 

Предстои Борса за семена и посадъчен материал

Всички семена на събитието се раздават безплатно или се разменят за други, донесени от заинтересованите. Всички семена са отгледани в България, като повечето са от стари, устойчиви сортове зеленчуци, билки, плодове, подправки, цветя.

„Целта на размяната е да запазим видовото разнообразие на хубави български семена и повече хора да могат сами да отглеждат чиста и качествена храна. Растенията от такива семена са по-устойчиви и издръжливи на климатичните условия и болестите по нашите ширини“, пишат организаторите.

От „Тревясалата ферма“ във варненското село Здравец са приготвили семена от домати, краставици, пипер, тиквички, моркови, пащърнак, цвекло, киселец, невен, диня, тиква, кратуни, подправки. 

От „Вълшебната градина“ пък предлагат семена от домати, бяла краставица, тиквички, тикви, камби, люти чушки, пуканки, пащърнак, манголд, подправки и цветя.

Организатори: „Знаете максимата: Каквото посеете, това ще пожънете!“ 

Друго интересно събитие по време на фермерския пазар във Варна ще бъде представянето на биодинамичния лунен календар на Мария Тун. Той вече е познат и се прилага от доста фермери, които се придържат към биодинамичното земеделие. Целта е те да изкарат здрава и качествена продукция без химия. 

„Биодинамичното земеделие е метод за отглеждане на органично чисти растения на „жива земя“, което им подсигурява балансирано хранене, устойчивост към неблагоприятни условия без използването на торове и химикали. Основен подход в календара е съобразяването с естествения ритъм на природата и нейните закономерности, както и умението да правим нещата „в точното време“, допълват организаторите.