Сушен цвят от шафран е новият продукт, който ще се представи за първи път на традиционния Фермерски фестивал в София тази седмица, съобщиха организаторите.
 
 
„Виолета Шафран Фарм“ започва производството на екологично чист шафран преди две години в град Девин. Продуктът се получава от шафрановия минзухар, за чието отглеждане у нас има отлични условия. Особено подходящи за това са почвите в Родопите.
 
„Шафранът е една от тайнствените подправки, на която се приписват чудодейни действия“, обясняват стопаните Виолета и Стоян Дуркови. Екзотичната подправка има изискан аромат, подобрява настроението и се смята за силен антиоксидант.
 
 
По данни на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти в страната вече има около 6 000 семейства, които отглеждат шафранов минзухар, като по-голямата част от тяхната продукция се изнася.
 
Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10:00 до 18:00 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА.
 
Там се предлагат разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки, цветя.
 
Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на МЗХГ или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от Българо-швейцарска програма за сътрудничество.