Цената на слънчогледовото семе падна до неочаквано ниски нива на украинския пазар, достигайки 2500 гривни (еквивалент на 65 евро).

Четете още: Цените на пшеницата с дълга серия от тримесечни спадове


Тази ситуация предизвика разгорещени дискусии в украинската селскостопанска общност и пряко засяга съседните страни, производителки на слънчоглед. 
Воюващата страна има висока реколта от слънчоглед през тази година и се опитва да избута свръхпроизводството си навън на изключително ниска цена. 

Този спад на цените представлява значителна аномалия на текущия пазар, смята Сергей Феофилов, генерален директор на UkrAgroConsult, на конференцията Black Sea Grain & Oil-2023, цитиран от agroportal.ua.

Феофилов подчерта, че повечето играчи в търговията със слънчоглед  са уверени, че цените ще се коригират, въпреки факта, че значителни количества суровини продължават да навлизат на пазара.

„Важно е да споменем, че влияние върху цените оказват и допълнителните разходи, свързани със съхранението на семената и трудната им реализация на вътрешния пазар. Въпреки това износът, особено този на слънчогледово олио, бележи значителен ръст“, добавя Феофилов.

В края на миналата седмица слънчогледът се е търгувал по 400 долара/т, доставен до пристанище Констанца, а на порт Варна за същата стока са давали по 376 евро/т. 

По време на същата конференция обаче украинските производители бяха посъветвани да продават продуктите си на всяка цена, за да освободят място в складовете за новата реколта.