Ех, този фитосанитарен контрол…” Репликата е на коментиращ в Агри.БГ новината за отстраняването на шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов и остава незавършена, точно както през годините не свършва темата с ключовия граничен пункт „Капитан Андреево”. Вижда ли се краят на тази сага, или рулетката отново се завърта?

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

Бившият вече изпълнителен директор на Агенцията по храните стана известен с участието си в акциите на предходното правителство по връщането на граничния контрол на храните при най-големия пункт в държавни ръце. Историята обаче не започва от него. 

Горе-долу всяко служебно или редовно ръководство на земеделското министерство се заканваше на „златния гьол” и лабораторния контрол на влизащите от трети страни храни у нас. Следваха рокади в БАБХ, скандални разкрития за стотици милиони, дебати в Народното събрание дали да не се създаде държавна лаборатория на ГКПП „Капитан Андреево”… и после – нищо.

Хронологията е дълга, но ще извадим един акцент. През лятото на 2021 г. служебният земеделски министър проф. Христо Бозуков също „разобличи” пограничните дейности и дори публично критикува действията на тогавашния шеф на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково д-р Христо Вълчанов. Малко по-късно обаче именно той оглави временно Агенцията по безопасност на храните със заповед на служебния министър-председател Стефан Янев.

„Това е човекът, който в края на 2021 година започна процедурата за нов 10-годишен договор с частна фирма на границата” (бел. р. „Евролаб 2011”), написа във фейсбук профила си Даскалов, след като бе освободен от длъжност.

Сега именно Христо Вълчанов сменя адаша си Даскалов и отново оглавява БАБХ със заповед на служебен премиер. Нормално е да се породи въпросът има ли нещо общо тази повтаряща се рулетка с темата „Капитан Андреево”.

Официалната причина за освобождаването на Даскалов, посочена на брифинг от зам.-министъра на земеделието Крум Неделков, е, че в нарушение на изборното законодателство (защото участва в изборите за 48-ото Народно събрание) той се е върнал на работа преждевременно и предприел разпоредителни действия, свързани с уволнения и назначения на служители в агенцията.

Христо Даскалов отговори:

„На 2 август, когато започна служебното правителство, се запознах с вътрешния министър Иван Демерджиев и с премиера Гълъб Донев. Разговаряхме дали ще остана директор на агенцията. Разговорът беше за „Капитан Андреево”. Те изразиха тяхната воля всичко започнато да продължи. Това беше условието да остана и да продължа тази длъжност

На 30 август, когато бяха обявени листите, трябваше да изляза в отпуск, което направих. Същият ден в кабинета ми дойде зам.-министърът Крум Неделков. Предните дни бях поставил пред министъра въпроса, че искам да оставя Оля Караджова за мой заместник. Но Неделков ми каза, че по-висша воля е наредила, че трябва да е задължително Христо Вълчанов, разказа пред Нова телевизия той.

По думите му за този 1 месец това, което Вълчанов е направил в Агенцията, е точно обратното на това, което трябвало да се случи. „Нищо не беше направено от това, което говорихме. Не се работеше за новата лаборатория на граничния пункт”, добави той.

Новият стар шеф на БАБХ Христо Вълчанов обаче увери в ефира на Нова телевизия, че се полагат всички усилия да заработи държавна лаборатория, но трябва време. Той информира и че със заповед на министъра е създадена работна група, която работи да се обяви „Капитан Андреево” като обект от националната сигурност, а юристи работят върху казуса да се направи по спешност поръчка за лабораторно оборудване.

Христо Вълчанов: „Евролаб” няма да се върне на територията на "Капитан Андреево" и това е решено на най-високо ниво.

Не така мисли обаче бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов. „Изглежда, че върви реставрация на тази фирма, знаем, че се променят доклади, че се опитва да се създадат предпоставки държавата отново да не може да извършва лабораторната дейност”, коментира той пред Нова телевизия. 

На финала, пред същата медия се получи и становището на действащия служебен министър на земеделието Явор Гечев, което гласи: „Политиката по отношение на държавността в пункта продължава и е крайно време да се сложи край на популисткото говорене по темата.” Дали обаче ще се сложи някога политически, държавнически край на темата – не е ясно.