От 2014 г. годишните плащания на големите получатели на евросубсидии ще имат таван от  300 000 евро.

Земеделската комисия на Европарламента гласува промени в закона, наложени от Еврокомисията за промени на Общата селскостопанска политика след 2014 г.

В момента тази политика изразходва 55 млрд. евро на година, което прави селското стопанство най-субсидирания сектор в ЕС.

С приетия от Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) таван на субсидиите, ще бъдат засегнати най-големите получатели на евросубсидии. Сред засегнатите от тази промяна след 2014 година ще бъдат Британската кралица Елизабет и Испанската Дукеса де Алба.

Кралица Елизабет II е получила над 8 млн. евро в земеделски плащания от ЕС между 2000 г. и 2009 г., за своите кралски имоти, включително Сандрингам в Норфолк и Балморал в Шотландия. Ако предложените правила бяха в сила тогава, Кралицата би получила само 3 млн. евро за този период от време.

Повече от 1,500 земеделски производители, облагодетелствани от ОСП, са получили излишък от 1 млн. евро през 2011, изчислиха от  farmsubsidy.org.

Говорител на ЕК заяви, че средствата, спестени от тавана за най-високите плащания, ще бъдат усвоени от правителствата и използвани за инвестиране в проекти за развитие на селското стопанство, а земеделските кооперация ще бъдат освободени от ограниченото субсидиране.

Дебатът за ОСП реформата се провежда по същото време в което водещи лица от ЕС дискутират бюджета за 2014-2020, който се очаква да включва 10% намаление на разходите за селско стопанство.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!