Европейската комисия одобри желанието на Латвия страната да помогне на пострадалия от кризата селскостопански сектор с 1,5 млн. евро, съобщават от институцията.

ЕК одобри 650 млн. евро за нидерландското земеделие

Парите са предназначени за производителите на първична земеделска пордукция, засегнати негативно от епидемията от коронавирус и свързаните с нея ограничителни мерки.

Схемата е разрешена от Брюксел под условията на Временната рамка за държавна помощ, която ЕК прие на 19 март 2020 г. и впоследствие разшири с допълнителни мерки на два пъти.

Латвия ще осигури безлихвени кредити в размер до 100 000 евро на земеделски компании, за да могат да посрещнат нуждите си от ликвидност по време на кризата. Това не надхвърля определения във Временната рамка размер, както и допустимия период - до 31 декември 2020 г.

Помощта ще е достъпна за всички производители, без значение от размера им.

Службата за подкрепа на селските райони към министерството на земеделието на страната ще бъде отговорна за разпределението на заемите. Те ще бъдат отпускани с цел стопаните да могат да закупуват необходимите им стоки, материали, семена, разсади, препарати, торове и услуги.

По-рано ЕК одобри над 730 млн. евро държавни помощи за земеделските сектори на Нидерландия, Гърция, Финландия, Италия и региона на Брюксел.