Европейската комисия одобри общо 80 млн. евро за земеделските сектори и рибовъдството на Италия, Финландия и Гърция, съобщиха от институцията. Схемите са разрешени според условията на временната рамка за държавна подкрепа на икономиката по време на епидемията от COVID-19.

ЕК одобри 200 хиляди евро за земеделието в Брюксел

За Финландия са одобрени две схеми, нотифицирани от страната, на обща стойност 40 млн. евро. По-голямата част от средствата - 30 млн. евро, са предназначени за селското стопанство, а останалите 10 млн. евро - за компании в отрасъла на рибовъдството и аквакултурите.

Финансирането ще бъде извършено под формата на директен грант. Целта на схемите е да помогне на бизнесите да се справят с ликвидните проблеми, причинени от епидемията от коронавирус, като бъдат покрити заплати, наеми и други жизненоважни за компаниите дейности.

Средствата, одобрени за Гърция, възлизат на 10 млн. евро в рамките на схема за държавна помощ за производството на цветя. Подкрепата ще бъде достъпна за всякакъв размер предприятия. Тези средства също ще бъдат предоставени под формата на директен грант, който да посрещне нуждите на бизнеса от ликвидност.

На 30 млн. евро възлиза схемата, одобрена за Италия. Тя е предназначена за малки и средни предприятия в сектора на земеделието и рибовъдството, които срещат трудности по време на епидемията от COVID-19. Чрез нея ще бъдат отпускани безлихвени заеми до 30 000 евро на компания. Финансирането ще минава през държавния Институт за земеделския и хранителен пазар.