Макар че цели групи чуждестранни сезонни работници бяха върнати от граничните власти на Франция, земеделският сектор в страната продължава да се надява на внос на работна ръка за сезона на най-активните селскостопански дейности.

Сезонни работници: ЕК очаква от Франция проверка по случая с българите

"Чакаме ги с нетърпение", казват френските земеделци. Те разчитат скоро границите за сезонните чуждестранни работници да бъдат отворени отново, както стана в съседна Германия, предаде АФП, цитирана от БТА.

Недостигът на работна сила във френското селско стопанство се увеличава в навечерието на разгара на сезона за прибиране на различни реколти.

Френските земеделци посрещнаха с облекчение новината от миналата седмица, че правителството ще въведе допълнителни изключения при реда за преминаване на границата с европейска страна най-вече поради наложителен икономически мотив за сезонни работници в селското стопанство.

При все това обещаното все още не е факт. В понеделник 200 испански сезонни работници бяха върнати от границата при Източните Пиренеи, потвърди пред АФП префектът Филип Шопен.

Миналата седмица 73-ма българи, които бяха пристигнали в страната, за да помагат в сектора на градинарството, бяха върнати от парижкото летище Роаси.

Чужденците обикновено са най-малко една трета от сезонните работници във френското земеделие, според данни на главния синдикат в сектора Националната федерация на селскостопанските работници (FNSEA).

След затварянето на границите, за да се спре разпространението на пандемията от коронавируса COVID-19, необходимостта от тази работна сила се покрива само частично, макар че има кандидати, които се записват на специална платформа.

Земеделските стопани не са склонни да наемат новаци в бранша, които след изтичането на карантината вече няма да бъдат на разположение, отбелязва АФП.