Европейската комисия направи корекция на своето предложение за климатичните цели до 2040 г. Тя оттегли от тях проекта за насърчаване на лабораторното месо и заместителите на месо на растителна основа. Промяната е факт след настояване от страна на еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски, пише Politico. 

Световната фермерска организация скочи срещу лабораторното месо

В по-ранно проектопредложение за цели до 2040 г. се казва, че ЕС трябва да предостави на индустрията „подходящи стимули“, за да „направи диетите по-здравословни въз основа на разнообразен прием на протеини“. Фразата "разнообразен прием на протеини" беше премахната от окончателната версия.

Алтернативните протеини са динамично развиващ се сектор по света, който струва повече от 6,5 милиарда евро само в ЕС. Въпреки това ЕС остава един от най-големите производители на месо в света, чиято стойност се оценява на 170 милиарда евро.

Лабораторно отгледаното месо и храните на базата на насекоми са обект на прицел от няколко правителства на ЕС. Миналата година Италия прокара закон, забраняващ месото, отглеждано в лаборатории, което според правителството заплашва културното наследство на страната.

Фермерските протести в Европа дават резултати

Планът на ЕК е да намали парниковите газове в ЕС с 90% до 2040 г. спрямо нивата им от 1990 г. Макар да се приема, че селското стопанство генерира над 10% от тях всяка година, специфичните цели за сектора бяха намалени след серията от земеделски протести, които обхванаха редица европейски страни. 

Съобщението за 2040 г. е началото на диалог, който задължително ще включва всички сектори на икономиката, а стратегическият диалог за селското стопанство също е част от този процес, каза говорителят на ЕК Тим Макфи.
 



Вижте още:

Птичи грип избухна във ферма с 37 000 пекински патици

Сръбски фермер създаде деликатес, вдъхновен от италианска рецепта

Определени са ставките за обвързаната подкрепа за животни