Кайро официално се оттегли от десетилетен договор на ООН за зърното.

През 1995 г. Египет се присъедини към други 35 държави, които подписаха търговското споразумение, стремящо се да насърчи продоволствената сигурност чрез търговска глобална свободна търговия и обмен на информация между държавите-членки.

Но членският внос за подписалите страни се оказва крайно висок за Египет и е дължим в чуждестранна валута, което е добавъчна пречка пред страната. Според източник в Министерство на доставките, страната плаща до 600 000 щатски долара годишно на конвенцията.

„Въпреки че подписването и членството номинално имат за цел да подпомагат доставките на пшеница за държавите-членки, особено по време на криза, членството всъщност представлява тежест за Египет в момента, без страната да извлича последващи ползи“, допълни той.

Войната между две от най-големите страни-износители на пшеница в света застраши Египет, най-големият вносител на пшеница в света, и неговото 100-милионно население, което зависи от реколтата като основен хранителен продукт. 

„Въздействието на Черноморския конфликт върху световната търговия допълнително влоши постоянния търговски дисбаланс в Египет. Страната беше тласната още повече надолу в продължителна икономическа спирала, което накара Кайро да се оттегли от Международното споразумение от 1995 г., за да запази оскъдните си валутни ресурси“, каза министърът на доставките Али ал Моселхи.

Заместник-директорът на Египетския център за икономически и стратегически изследвания Али ал-Идриси каза пред Sky News, че Египет, който разчита основно на внос на зърно от Русия, не е намерил подходящо осигуряване на своите нужди от пшеница по това споразумение, тъй като ООН се съобразява с наложените икономически санкции към Русия.

Решението на страната идва в тежък момент за световната зърнена търговия, която продължава да регистрира нови спадове. Преди дни, индексът на цените на зърнените култури на ФАО се понижи с 2,1% през юни на месечна база. 

Международните котировки на груби зърна през юни намаляха с 3,4%, водени най-вече от увеличените доставки на царевица от текущите реколти в Аржентина и Бразилия, както и от подобрените перспективи за производство в ключови производствени райони на САЩ, каза организацията.

Международните цени на пшеницата паднаха с 1,3%, тъй като реколтата започна в Северното полукълбо, повлияна от обилните доставки и по-ниската експортна такса в Руската федерация, заедно с подобрените условия в САЩ.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!