От началото на лято 2021 на много места по света бяха регистрирани горещи вълни. Те се отразяват върху хората, животните и растенията. Много фермери се чудят как необичайно високите температури ще се отразят върху насажденията им. Същевременно не са малко онези, които вече страдат от провалена реколта. Как екстремните горещини ще се отразят на културите, пише GreenMatters.com.

Пожар в Житницата: Изгорели са 20 дка с пшеница

Мисля, че всичко бе повлияно от силното слънце, казва Рич Хилднър, който има ферма за боровинки в Хилсбъро, САЩ.Направихме каквото можахме… Не може да покрием всичко с чадър, когато става дума за толкова много декари, допълва той.

Как горещото време се отразява на културите?

Екстремните температури буквално “пекат” насажденията в цял свят. Според Ройтерс западните американски щати, които са най-големите производители на зимна пшеница и водещ износител за САЩ, са силно засегнати от горещите вълни. Горещината свива зърната на пшеницата и повишава съдържанието протеин, което означава, че фермерите ще добият половината от това, което обикновено получават. Високите температури също така увреждат рапицата и шафрановото масло, правят повечето плодове и зеленчуци по-меки и това носи големи загуби.

Фермерите се опитват да се борят с тези проблеми по различни начини. Например някои са започнали да събират определени култури посред нощ, за да избегнат твърде много излагане на слънце. Други слагат мрежи върху овощните си градини и пръскат дървета с водна пара. Трети, сред които производители на ябълки, са приели, че в момента растежът на техните култури е напълно забавен, въпреки че някои предполагат, че вегетационните им сезони могат да се нормализират, когато температурите спаднат.

Наистина не знаем какъв ще бъде ефектът. Просто трябва да почакаме, казва Тод Фрайховър, президент на Асоциацията на производителите на ябълки във Вашингтон.

Лозовите насаждения страдат

Климатичните промени от известно време влияят върху производството на вино. Последните горещи вълни обаче опустошават гроздето по Западното крайбрежие. Според HuffPost лозята са подложени на рекордни температури през последните няколко седмици. Някои експерти успокояват, че това се е случило и в началото на сезона и има време за възстановяване. Ако горещата вълна се била случила по-късно през сезона, лозята щели да претърпят дълготрайни щети.

Някои ферми се борят с високите температури, като подрязват по-малко от листата, за да има повече сянка за гроздето. Работното време на работниците също е ограничено до ранните утрини, така че те могат да избегнат излагането на непоносимо горещи условия.

Това определено е необичайно и безпрецедентно в кариерата ми, тъй като от 20 години правя вино тук, казва пред HuffPost Чад Джонсън, съсобственик на лозя в Дусти Вали в Уола Уошинг.

Същевременно сушата и високите температури на места също често водят до пожари, тъй като земята и растителността изсъхват, което улеснява разпространението на горските пожари.

С всичко това на ум, много фермери са на нокти. Те се надяват културите им да оцелеят през сухото време и да се избегнат пожари. Лятото на 2021 г. се очертава да бъде поредното предизвикателство за фермерите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Код за жеги: Внимавайте на полето

Опасност от пожари: Задават се екстремно високи температури

В месеца на жътвите: Жега, дъжд и опасност от градушки