Пороен дъжд, силен вятър и градушки удариха части от Северозападна България в неделния ден. Опасността от неблагоприятните природни явления остава и през следващите дни, предупреждават метеоролозите.

Важното - слушайте в AgriПодкаст

Бурите във Врачанско доведоха до наводнения, затворени пътища и прекъснато електроподаване в населени места от региона. Все още не е ясна картината в земеделските площи, но местни жители съобщават, че стихията е продължила около час и половина, което няма как да не се отрази на културите на открито. В района на Мезра е паднала градушка с големината на орех. Ледени късове са се изсипали и в Белоградчишко.

През изминалото денонощие най-много дъжд се изля в Монтана, където са паднали 38 л/кв.м и във Враца - 30 л/кв.м, съобщават от НИМХ за Фокус. За понеделник прогнозата показва отново валежи в засегнатите в неделя области. Около и след обяд над Западна България ще има краткотрайни валежи, които е възможно да са обилни, придружени с гръмотевици. Ще има и условия за градушки, предупреждават синоптиците. Отново по интензивни ще са явленията в северозападната част на страната.

Жълт код за опасни валежи и гръмотевични бури е обявен в 10 области на страната: Видин, Монтана, Враца, София, София-град, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград, Смолян.

За вторник опасните явления се съсредоточават предимно в Свеврозападна България. Обилни валежи и гръмотевични бури се прогнозират във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, в части от Софийска област, както и в Габрово. „Катастрофални наводнения като тези в Германия са възможни и у нас", заяви климатологът Симеон Матев в ефира на Нова телевизия. Той подчерта, че не обичайно за нашата страна тази година на запад е по-топло. "В следващите 10 дни няма да има екстремни горещини. През последните 30 години август се е затоплил с повече от градус", каза още Матев.