За опасно горещо време предупреждават метеоролозите. Голяма част от земеделските производители са на на полето и именно за тях това предупреждение е много важно. 

Готови ли сте? Стартират теренните проверки

В почти цялата страна, с изключение на източните райони, е обявено предупреждение от първа степен - код жълто за опасно горещо време, което ще създаде условия за възникване на пожари.

Ще бъде предимно слънчево. Максималните температури ще са между 33° и 38°, в София - около 34.° Ще духа слаб до умерен източен вятър, казват от НИМХ. 
От Инспекцията по труда (ГИТ) също се обърнаха към работодателите, чиито служители са на открито в горещите часове. 

ГИТ: Работата при високи температури, освен че намалява работоспособността и създава риск за инфаркти и инсулти, е предпоставка и за тежки трудови инциденти най-вече заради забавените рефлекси на работещите.

Поради тази причина Инспекцията по труда съветва при работа на открито такива мерки да бъдат въведени, макар че работодателите все още не са задължени, тъй като подаденият код за опасни климатични явления е жълт.

Подробно задълженията на работодателите, както и предложения за мерки, които могат да предприемат, са разписани в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места.

Съгласно нея, независимо от кодовете за опасни климатични явления, при работа на закрито са регламентирани оптимални температури в работните помещения, които могат да бъдат между 18 и 25 градуса според типа работа. При определени условия са определени и допустими температури, които могат да достигнат и до 33 градуса.

При работа на открито мерките са задължителни при подадени оранжеви и червени кодове, допълват от инспекцията. 

В четвъртък също ще бъде слънчево и горещо. Изолирани превалявания не са изключени в планинските райони в Западна България, информират метеоролозите. 
По-мощна купесто-дъждовна облачност ще се развива в петък, вече на повече места в Западна България ще превали и прегърми. Слабо захлаждане предстои през почивните дни, когато отново в западните райони ще има валежи и гръмотевици, на повече места в неделя.