Двайсет декара с пшеница са изгорели при пожар в землището на село Божурово, община Добричка, съобщиха за произшествието от местната пожарна служба, предаде БТА.

И на вас ли ви "отрязаха главите" по 4.1.2?

Пшеничният блок е обработван от арендатор. Шест декара от зърнената реколта са спасени от огнеборците. „Причините за пожара се изясняват, възможно е посевите да са пламнали от изхвърлен фас или запален огън на открито”, каза директорът на пожарната комисар Дарин Димитров.

В кампанията по прибиране на реколтата и тази година имаше пламнали пшенични ниви. Това е вторият пожар през последните дни в региона. Около Каварна бяха изпепелени пет декара с пшеница, като огнеборците спасиха житен блок от 20 декара.

Сухото и горещо време остава силна предпоставка за възникването на пожари. Земеделците се призовават да спазват мерките за пожарна безопасност. За днес е обявен жълт код за силен вятър в 13 области на страната: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Кърджали.