Тази седмица депутатите в Комисията по земеделие в Народното събрание ще дискутират два законопроекта на второ гласуване.

Четете още: Биологични животновъди: На много места системата дава фатални грешки

След като в края на месец юни дроновете в небето противопоставиха земеделци и пчелари пред депутатите, преглеждайки промените в Закона за защита на растенията на първо четене, в сряда - 19 юли, законопроектът е внесен за второ гласуване. 

В крайна сметка, след дебат, проектозаконът беше подкрепен на първо четене, тъй като общото убеждение тогава беше, че има нужда от регулация в тази сфера. 

„Документът има нужда от сериозни корекции“, коментира тогавашния председател на Комисията по земеделието, а вече зам.-председател - Росен Костурков. Неговата препоръка беше да се сформира работни група, която да оформи добър текст, който не противоречи на европейските директиви. 

Като втора точка от заседанието на Комисията по земеделие е записано за представяне и дискутиране законопроекта за измнение и допълнение на Закона за храните. Документът ще се гледа за второ гласуване. Документът беше гледан за първо гласуване на 5 юли 2023 г., като изменението е свързано със забрана за употреба на диазотен оксид в обекти за дистрибуция на храни.