В момента биологичните животновъди не могат да затворят заявленията си по Кампания 2023, тъй като на много места системата дава фатални грешки. Това става ясно по време на информационен ден за биологичнотго производство, организиран от Българска асоциация "Биопродукти" и аграрното министерство. 

На първо четене: Минималният осигурителен доход за земеделски производители се вдига

Големи трудности срещат стопаните, които имат малко земя и повече животни. Този казус е най-често срещания, тъй като повечето български биоживотновъди не разполагат с достатъчно земи. 

„Предизвикателството е, че вкараха едно допълнително изменение в Наредбата, което гласи, че от 31.12.2022 г. до 31.12.2023 г. е необходимо да запазиш броя на заявените животни.

В същото време Наредбата дава възможност по член 38 т. 5, когато животните са в рамките на 0.15 – 1 животински единици на хектар да варираш и да намаляваш бройките, но все още и експертите не са на едно мнение. Според едните животните ще се засичат по ушни марки, според други – не“, коментира за Агри.БГ Благовеста Василева от биологичното стопанство „Дивата ферма“. 

Стопанката пита, какво е решението в ситуацията, когато животните влизат в посочения диапазон за животинските единици, но са намалени поради болест или пък са продадени.

Дали тогава проверяващите ще търсят тези животни по ушна марка или може да се заменят. 

В нейния случай е заявила „Биологично животновъдство“, а системата посочва мярка 11. „Аз обаче нямам мярка 11. Изскачат много грешки, не само фатални. Не може да се приключва, защото не са изчистени всички тези грешки“, категорична е Василева. 

Вероятно приключването ще стане в последните три дни преди крайния срок, ако експертите са успели да изчистят грешките, според нея. Само в понеделник за един бенефициент системата в местната Общинска служба „Земеделие“ е посочила 6 страници с грешки, затова Василева е убедена, че при това положение е абсурд да се приключи

„Тази година успяхме да се преборим и животните ни ще се качат на Белмекен. Една част от тях ще бъдат заявени по „Пасторализъм“, а други по „Биологично животновъдство“.

Колегите, които нямат възможност да заявяват по „Пасторализъм“, могат да направят това по „Хуманно отношение“, ако спазват условията и имат възможност да отглеждат животните в това направление“, сподели още чаровната фермерка, която в събота посрещна земеделски министър Кирил Вътев в стопанството си по време на Фестивала на високопланинското говедовъдство и връзката между коня и човека.