Тази седмица депутатите в Комисията по земеделие в Народното събрание трябваше да проведат блицконтрол с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. Блицконтролът се провежда всеки първи понеделник от месеца, като депутатите задават различни въпроси на земеделския министър и неговия екип. 

Поради невъзможност да присъства министъра, тази точка отпадна. 

Вторият транш за украинската помощ със 63 млн. лв. по-малко?

Като втора точка в днавния ред бе записано първо гласуване на  Проект на Общ законопроект за изменение и допълнение на Закона за храните, като изменението е свързано със забрана за употреба на диазотен оксид в обекти за дистрибуция на храни. 

Депутатите ще разгледат и предложение на Министерския съвет от 13 април на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за фуражите. Причините са съгласуване с европейското законодателство и гарантирането на прилагането на един от регламентите на Европейския съюз и касаят правилата за медикаментозните фуражи и използването им. 

Медикаментозните фуражи се използват за лечението на болести най-често при свинете и птиците. 

Вижте текста на законопроекта

Като последна точка от дневния ред на заседанието на Комисията по земеделието и храните е посочено изслушване на представители на Национална браншова камара „Плодове и зеленчуци“ относно изплащането на обезщетения за щети, причинени от неблагоприятни климатични условия.