Съгласно ООН, за да се изхрани населението на планетата, производството на храна трябва да се повиши със 70%. Този проблем може да бъде решен от технологиите за прецизно земеделие, в това число различни роботи и дронове, съобщава aggeek.net. 

Японци също създадоха дрон, който опрашва като пчела

Ето някои от тях:


1.Yamaha RMAX —дрон за пръскане на лозята

Японският дрон Yamaha R-Max е проектиран още през 90-те години на 20 в. През 2014 г. Yamaha съвместно с Калифорнийския университет представиха вертолет-дрон, разработен специално за пръскане на лозя.


Източник: avia.pro

Дронът може да пренася товар до 28 кг. Благодарение на двуцилиндровия си мотор, той може да лети със скорост 105 км/ч, а зарядът на батерията стига за час.

Машината е снабдена с два съда и три дюзи, които му позволяват да пръска с пестициди и торове.

Yamaha R-Max е наполовина автономен. Необходимо е да бъде управляван, но след това може да запази височината и темпото на пръскане. Може да лети на едно място без помощта на оператор.



2. Agribotix Enduro Quad — събира и анализира стотици изображения за няколко часа

С помощта на вградена операционна система и камера GoPro, Enduro Quad може да създава 3D изображения на ландшафта за планиране на бъдещо разширяване и модернизация на полетата.


Източник: ianglassmedia.com

Освен това събира данни за състоянието на селскостопанските култури и влажността на почвата, което е полезно за фермерите с оглед повишаване на реколтата.

Дронът може да бъде използван за контролиране на животните.

Резултатите от свършената от него работа получавате през Wi-Fi на своето мобилно устройство. Във въздуха дронът може да бъде 25 минути, обработвайки 65 хектара.

3. Lancaster UAV - помощник в научно-изследователската работа

Работата по проектирането и разработването на PrecisionHawk Lancaster е започнала още през 2008 г. Първоначално моделът бе доста ограничен откъм възможности. Използваше се само за лечение на селскостопански култури.



Източник: angeleyesuav.com

В процеса на разработване обаче специалистите от компанията PrecisionHawk решиха да разнообразят функциите на дрона с цел повишаване на ефективността му.

Той умее да патрулира из полето и да снима посевите. Освен това работи в автономен режим, благодарение на GPS-тракер. Възможно е още да се управлява ръчно.

PrecisionHawk Lancaster разполага с електрически двигател, което му позволява да лети с 80 км/ч. Максималната продължителност на полета е 40 минути.



4. Agras MG-1 – продължава работата си оттам, където е стигнал последно

Основното предназначение на Agras MG-1 е оперативно обработване на посевите на полето. За тази цел дронът е оборудван със специален 10-литров резервоар.



Източник: dji.com

По думите на представители на компанията-разработчик, Agras MG-1 е 10 пъти по-ефикасен от ръчното разпрашване. Максималната скорост достига 28 км/ч, като производителността му е 7-10 хектара на час.

Със 100% заредена батерия може да работи едва 12 минути. Този проблем се решава с резервни батерии, тъй като Agras MG-1 е способен да продължи обработката на полето от мястото, където е спрял.

Дронът работи в три режима: автономен, полуавтоматичен и ръчен. Корпусът му е прахо- и водоустойчив с антикорозиращо покритие.

5.Agri OPTiM — нощен ловец на насекоми

Дронът Agri OPTiM представлява съвместен проект на компанията Optim и университета Сага, който позволява да се минимизира употребата на инсектициди.



Източник: atlasofthefuture.org

Прототипът лети нощно време по определен предварително маршрут. С помощта на инфрачервени и термални камери той засича местата, на които се струпват най-много насекоми и ги унищожава с малки дози инсектицид.

Този начин на действие значително намалява вредното въздействие на химикалите върху растенията.  Освен това в борбата с вредителите дронът може да използва светещи крушки-капани.

Тестове показват, че е способен да лови приблизително 50 вида различни вредители.