Огромен кораб, натоварен с близо 15 хил. овце, се преобърна в Черно море, близо до румънското пристанище Мидия. Драмата се е разиграла в неделя, а спасителната акация е продължила цял ден, пише The New York Times.

EП: Транспортирайте животните по-хуманно

Справка в портала Marine Traffic, който следи информацията за доставки по море, сочи, че пострадалият кораб е Queen Hind, построен през 1980 г. и с дължина 82 м. Малко след като е потеглил за Саудитска Арабия, се е озовал наклонен на една страна. 

В спасяването на животните са се включили полицаи, пожарникари и брегова охрана. Много малка част от овцете обаче са били спасени. Съобщава се едва за 32 бройки и то плуващи около кораба.

Интернет плъзна със снимки и клипове на животни, висящи безпомощно от кораба. Екипажът от 20 сирийци и един ливанец се разминава само със симптоми на измръзване.

Предполага се, че овцете са били предназначени за клане по метода халал. Експерти обаче поставят въпроса доколко хуманно е да се превозват толкова животни, нагъчкани на едно място. Още повече че в Европейския съюз, включително и в Румъния, работят сертифицирани кланици за клане според традициите на исляма.

Транспортирането на много овце на едно място се оказва логистично предизвикателство. Животните имат дълго руно, което при намокряне, тежи и те лесно биха се удавили. Какъвто е и случаят в Румъния.

Статистиката сочи, че около 70 хил. овце се изнасят от северната ни съседка всяка година, особено за страни от Северна Африка и Персийския залив.

В световен план това не е първият случай, при който се застрашава животът на животни, превозвани по море. През месец април 2018 г. се появи видео, което показваше как хиляди овце умират от топлинен стрес на борда на кораб, пътуващ от Австралия до Близкия изток. 

Това накара австралийското правителство да направи разследване и да въведе правила – колко пространство да има за животните на корабите, колко храна и вода да получават и каква температура е приемлива за тях.