Цените на едро на европейските домати през месеците септември и октомври са с 20-25% над средните за последните 5 години, достигайки нови рекорди от 1,43 и 1,55 евро/кг. Причините за рязкото повишаване на цените в последните 2-3 месеца са неблагоприятното време и поскъпването на енергийните разходи. 

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

Тези условия ще се отразят на цените в следващите 1-2 месеца, които се очаква да бъдат с около 10% над средномесечните за последните 5 години, изчисляват от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). 

У нас също се наблюдава поскъпване, като прогнозите за октомври сочат 2,31 лв./кг за оранжерийни домати и 1,91 лв./кг за вносни.

Според текущи оценки производството на домати през тази година у нас достига 120 хил. тона, като на 54 хил. тона възлиза оранжерийното производство и 66 хил. тона полското.

Пипер

САРА понижава прогнозата си за производството на пипер у нас заради падналите градушки след двумесечното горещо и сухо време. Количествата се изчисляват на 51 хил. тона (с 2 хил. тона по-малко спрямо месец по-рано), което се доближава до реколтата от 2020 г.

Цените на сладкия пипер в ЕС през последните седмици се задържат. Червеният пипер в Испания през октомври се предлага на едро между 0,80 евро/кг, докато този в Турция поскъпва с 27% до 0,47 долара/кг, а на годишна база ръстът е 33%.

Краставици

Българските стопани се очаква да произведат през 2021 г. 43 хил. тона за оранжерийни краставици и 9 хил. тона продукция на открито.

Цените на едро на краставиците в Турция през октомври леко се повишават до 0,26 долара/кг. На европейския пазар ситуацията е същата, като цените на едро остават на миналогодишните равнища – в Испания те са около 0,37 евро/кг, а в Полша – с около 8% по-високи на годишна база, или 1,32 евро/кг. 

Цените ще продължат да се покачват както заради сезонния фактор, така и заради растящите производствени разходи, смятат анализаторите.