Ричо ди Парма е стар италиански сорт домати, който местните земеделци са решили да възродят. За целта е създадена асоциация. В момента продължава прибирането на реколтата от него по хълмовете на Парма, информира FreshPlaza.

Важното - в AgriПодкаст

Тази година отгледахме около 14 000 растения биологично. Времето ни помогна и доматите са здрави, с висок показател Brix и яркочервен цвят. Продават се на пазара на цена около 3,80 евро/кг, споделя Габриеле Кола, президент на асоциацията.

Всяко едно растение дава по 2-3 домата, които при първото цъфтене може да достигнат до 1,2 кг всяко. След това размерът леко намалява, но плодовете остават доста едри.

Доматът Ричо ди Парма е оребрен и много сладък, леко кисел по края. Люспата му е тънка, поради това може да се събира само ръчно. Една от причините, поради която загуби актуалност през годините, е именно невъзможността да се събира машинно. Насажденията може да достигнат до 76 см височина.

По ръководството на проф. Карло Роньони асоциацията е провела изследвания и подбор на семена, с които да бъде възродено отглеждането на местния сорт. Ученият вижда потенциал в него, включително за преработка и консервация.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

7 култури, които не могат без опрашване от пчели

Реколтата на открито: Невиждан спад от 5 години при основните зеленчуци

Нощенката продължава да тормози родните производители