Пчелите опрашват 1/3 от нашата храна и играят изключително голяма роля в опазването на екосистемата на планетата. Около 84% от културите, които човекът отглежда за удовлетворяване на своите потребности, за да имат добро качество и отличен добив се нуждаят от опрашването от пчели и други насекоми, информира agro.24tv.ua.

Малките ферми по-полезни за природата от биофермите?

Благодарение на опрашването се повишава не само реколтата от плодове и семена, но и качеството на земеделската продукция. На вашето внимание представяме 7 плода и зеленчука, за които опрашващите насекоми са жизнено важни.

Бадем

Добивите от бадем зависят до голяма степен от опрашването от медоносни пчели. Изследвания показват, че отсъствието на пчели и други диви опрашващи насекоми понижава обема на реколтата значително повече, отколкото отсъствието на торове или ниската влага.

Когато опрашването е достатъчно, бадемовите дървета дават висока реколта и съдържанието на витамин Е в бадемите се увеличава.

Ябълка

Най-големите производители на ябълки в света са Китай, САЩ, Турция, Италия и Франция. Търсенето на този плод е голямо и без опрашване трудно може да бъде удовлетворено.

Боровинка

САЩ са най-големият производител на боровинки. Дивите пчели са способни да опрашат повече цветове на минута в сравнение с всички други опрашващи насекоми.

Краставици

Пресните и хрупкави краставици често се добавят в салати, сандвичи и напитки. Без пчели добра реколта от тази култура трудно може да бъде получена. В оранжериите повишеният добив достига 40% при наличието на 5 кошера с пчели. Не забравяйте да разположите между насажденията съдове с вода, за да имат пчелите достъп до ценната течност.

Лук

Медоносните пчели кацат в цветовете на лука, за да съберат нектар и прашец. Тъй като тази култура не привлича силно вниманието на насекомите, успехът на опрашването зависи от числеността на колонията.

Тиква

Преимуществено тиквата се опрашва от пчели, които гнездят в земята. Те са най-активни сутрин, а към 10 часа активността им постепенно намалява.

Ягода

Узрялата ягода има неповторим вкус. Цинкът в нея и сладостта й са резултат от опрашването. За пълното узряване на ягодите са необходими около 21 посещения на пчели. Един плод има по 400-500 семенца на повърхността. Колкото повече са те, толкова по-вкусна и голяма ще бъде ягодата.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Полски цветя изместват инсектицидите в стопанството на Борислав Петков

Пчелар: По-малки количества мед, по-висока цена

Лозар: Тази година има масово изресяване при ранните сортове