Ако се интересувате от старите сортове зеленчуци или изпитвате носталгия към градините от миналото, то със сигурност ви се иска да опитате да отглеждате някои от тях в собствената ви ферма. Старите растителни сортове, отглеждани през 18-и и 19 -и век, са все по-интересни за съвременните земеделци, съобщава JournaldeMontreal.com.

Овощари в равнината започнаха резитбите

Отглеждането на стари сортове зеленчуци всъщност е начин за отдаване на почит на богатството на световното растително наследство, както и тип защита и засилване на разнообразието. Затова ви каним да направите обиколка на света, като се върнете в миналото със зеленчуците, които са отглеждани предците.

Морков "Jaune obtuse de doubs"

Първоначално използван като фураж за животни, този вкусен сорт моркови, създаден във Франция около 1894 г., е оценен и от хората. Това е доста месест сорт с жълта кора и вътрешност.

"Jaune Obtuse du Doubs" има нужда от слънце, но понася добре и полусянката. Обича дълбоки, леки и хладни почви. Можете също да отглеждате този зеленчук в саксия. Тъй като има дълъг корен, най-добре е да го сеете в съд с дълбочина под 45 см.

Патладжан „Турски портокал“

Смята се, че този сорт патладжан е отглеждан около Средиземно море от 15 век. "Турски портокал" се различава от всички останали патладжани с малките си сферични оранжеви плодове, набраздени със зелено, с диаметър от 5 до 7 см. Той има нужда от богата, рохкава и добре дренирана почва.  Може да се отглежда в контейнер.

Домат „Черен Крим“

Открит в Крим през 90-те години, изглежда, че този домат е бил разработен в началото на миналия век от фермери, живеещи на този полуостров, простиращ се до Черно море. Доматът е оцветен със зелено и тъмно лилаво. Има интересен опушен вкус и лек кисел вкус. Обича да расте на слънце и в почва, богата на компост.

Цвекло „Албина Вередуна“

Този стар сорт цвекло от италиански произход се характеризира с голям сферичен корен от бял цвят, понякога обагрен с розово. Подобно на репичките, това сладко цвекло на вкус може да се яде сурово. Семената от цвекло могат да бъдат засадени в началото на май, две до три седмици преди датата на последната слана. Слънчево място и рохкава, добре дренирана почва са идеални за отглеждането му.

Целина „Китайско розово“

Тази целина има уникален цвят, който е истински празник за очите. Всъщност, освен че е особено вкусен и питателен, този зеленчук има и доста бонбонено-розови стъбла! Има репутацията на по-лесен за отглеждане от типичната зелена целина, която обикновено се намира в хранителния магазин.

Сортът е високо ценен в Пекин, където готвачи от най-добрите ресторанти го използват за създаване на апетитни ястия, които са толкова оригинални, колкото и вкусни.

Боб „Благословено тайнство“

Произхождащ от Европа, този боб се отглежда в Квебек повече от сто години. Името му се отнася до ореоловата форма, която може да се види около хилума - наричан още пъпка - на този боб. Други пък вярват, че виждат формата на чудовище.

Картофи "Ratte"

Този стар сорт от френски произход, известен от 1872 г., произвежда тънки и дълги грудки с жълта обвивка и бяла плът. Има вкус на ядки, може да се пече, готви на пара или пък пържи.

Сортът "Ratte" има добър потенциал за съхранение и е добре устойчив на болестите, които обикновено засягат картофите. Характеризира се с по-нисък добив от съвременните сортове, но със сигурност си струва да се отглежда, тъй като вкусът и структурата му са ненадминати.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Интересът към шафрана се е увеличил след COVID-19

Земеделска кооперация залага на българските сортове

Съвети: Растителна защита при картофопроизводството