Варненският лозар Атанас Карагеоргиев възкреси винен сорт и патентова своята рецепта. Първите експериментални бутилки, след 14 години проучвания, вече са на пазара, съобщи БНР.

Вече може да се кандидатства по новата мярка за лозаро-винарския сектор

Всичко започва като на шега. По време на разходка в древното тракийско светилище Татул в Родопите, Карагеоргиев, заедно с негов приятел - историк,  се натъкват на странен малък стрък с червени чепки грозде. Двамата решават да го изпратят в Агробиоинститута в София за ДНК проба. А резултатите са повече от впечатляващи - сортът е с много древен произход, типичен за условията по нашите земи преди 3000 години.

Лозарят успява да размножи дивата лозичка и да засади 50 декара от древния сорт по стари технологии. 

„Сортът е конкурентноспособен,  устойчив на болести и неприятели, дава много добър добив.  Виното е нещо средно между Гъмза и Марвруд. Има наситен плодов аромат на вишна, череша, с приятен послевкус и дава 22-24 захарни градуса. Това е един благодатен сорт, който ще продължа да размножавам“, коментира лозарят.

Вдъхновен от находката, земеделският производител започва да изучава старите тракийски технологии. Оттам взема и идеята виното му да отлежава в теракотени делви.

„По същия начин делвите са закопани в земята и в тях омачканото грозде с извадените чепки, се слага да ферментира и не се пипа до февруари. Ако трябва изцяло да се спазва технологията, каквато предполагаме, че е била преди 3000 години, най-вероятно делвите са били импрегнирани с пчелен восък. Ако делвата не е достатъчно дебела, тя играе ролята на керамичен филтър и пропуска течността. Затова аз ги импрегнирам с пчелен восък, което допълва плодовия вкус с послевкус на пчелен восък“, разказа опитният лозар.

Атанас Карагеоргиев е кандидатствал по проект, но тъй като не успява да внесе навреме банковата гаранция, Фонд "Земеделие" отхвърля проекта му на стойност 105 хиляди лв.

„Ако бях получил подкрепата на ДФЗ, до една година щях вече да съм създал т.нар. теракотена винарна, по подобие на такива в Италия и Франция “, не крие разочарованието си Карагеоргиев.