При по-високи средни добиви от декар и по-голям размер реколтирани площи до момента, прибраните количества дини и пъпеши бележат ръст от съответно 20,6% и 25,5% на годишна база, се вижда в последния оперативен анализ на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

Към 19 август продукцията от останалите наблюдавани зеленчуци, отглеждани на открито - картофи, краставици, домати, пипер и зеле, е по-малко от миналогодишната.

МЗХГ: Спадът в реколтата е в границите от 4,3% до 54% под отчетената 5 години по-рано. 

При част от продуктите (картофи, пипер и зеле) изоставането се обяснява изцяло или донякъде с по-късното прибиране на реколтата през настоящата година. С 54% по-малко е събраното зеле на годишна база, като към отчетния период продукцията от него възлиза на 4 086 тона. Количествата от пипера на открито у нас са 8 208 тона, което е спад с 19% спрямо същия период на миналата година.

Продукцията от краставици този сезон също е намаляла с близо 11%, но това е заради по-малкото засадени и реколтирани площи. Иначе средният добив от културата е скочил с 33,5% до 1 312 кг/дка.

За разлика от полските, оранжерийните домати и краставици отчитат добри резултати. Общо за периода от началото на годината до момента, производството на оранжерийни домати и краставици е респективно с 6,4% и 19% повече на годишна база. В ход е второто зареждане с домати и краставици в оранжериите.