Нужна ни е чуваемост, диалог, консултативен съвет за проблемите, а те са не един и два и стават все по-сериозни. За някои от тях често се говори, но нищо не се променя, за други изобщо не става дума, заявява пред Агри.БГ зърно- и памукопроизводителят Цветан Берберов. Един такъв актуален проблем земеделецът споделя от личното си стопанство – битката с памуковата нощенка.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

„Възможна ли е тази битка? Да. Имаме ли нужното у нас? Не”, пита и сам си отговаря фермерът. По думите му основният вредител в памука, който е и един от най-многофазните и космополитни видове, е много често срещан проблем за родните стопани. 

„Нощенката в момента е масова, има я както в слънчогледа, доматите, пипера, така и в памука. Знаем, че тя ежегодно нанася щети по продукцията, а битката с нея не е лесна”, коментира производителят.

Цветан Берберов: Най-интересното е, че няма инсектициди, които да са описани за памукова нощенка. Няма регистриран препарат.

Стопанинът споделя, че памукът е изключително чувствителна култура на плевели, които пък привличат неприятели. „Някои от тях още не са описани от родната наука. Налага се да ползваме данните на гръцки колеги”, коментира още Берберов. По думите му родните памукопроизводители често изпадат в абсурдни ситуации. 

Памуковата нощенка (Helicoverpa armigera) е неприятел, който може да нанесе големи загуби на редица зърнени и зеленчукови култури. Второто поколение на вредителя е най-опасно за земеделската продукция, смятат агрономите. У нас памуковата нощенка развива три поколения годишно. Пеперудите от второто поколение летят през месеците юни-юли, а гъсениците вредят през юли и август.