Старите сортове царевица може да бъдат от полза за създаването на по-устойчиви на климатичните промени растения. До този извод стигнаха германски учени след анализ на богата база данни от сортове, информира agrarheute.com.

Поскъпва фуражът в Северозапада

Старите сортове имат по-голяма селекционна ценност. Екип от учени от Мюнхенския технически университет демонстрира това, откривайки при старите местни сортове царевица характеристики, които могат да бъдат полезни за бъдещото отглеждане на популярната култура.

Изследователите са търсили нови подходи в селекцията на растенията и са се съсредоточили върху студоустойчивостта, което да позволи по-ранна сеитба. Съответно по-ранното развитие на културата през дъждовна пролет ще помогне за укрепването й до лятната суша.

От 1960 г. фермерите в Германия, освен ентусиастите привърженици на старите сортове, отглеждат само хибриди. Съвременните хибридни сортове са създадени специално да дават по-богат добив или да са устойчиви на вредители, но демонстрират по-слабо генетично разнообразие.

В специално видео учените показват как фермер отглежда стар сорт царевица Rottaler. Средно той прибира по 40 ц/ха царевично зърно.

Сортът Rottaler, както и други, бе заменен от хибриди през 60-те години на 20 в.

Селекционерите от университета в Мюнхен смятат, че работата с хибриди може да доведе до загуба на положителни характеристики, които са на пръв поглед незабележими, например студоустойчивост. От друга страна, старите сортове демонстрират високо генетично разнообразие и множество вариации вътре в разновидността. Поради по-слабите добиви, които дават, много от тях са неизвестни на фермерите. Те са останали само в базата данни със семена. Именно това ги прави истинско съкровище за учените.

За да намерят интересни особености в генома, учените са разработили нов молекулярен метод. След това са тествали три сорта Ландрас с интересни свойства в различни тестови местонахождения в Европа.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Внесохме първите си количества царевица и ечемик

Все пак повечето есенници бележат ръст в засетите площи

И царевицата, и слънчогледът са по-малко тази година